Svetska zdravstvena organizacija proglasila globalnu pandemiju, u Srbiji do 20 časova 18 zaraženih

Svetska zdravstvena organitacija proglasila je globalnu pandemiju zbog koronavirusa, a prema podacima Ministarstva zdravlja u 20 časova, broj zaraženih koronavirusom u Srbiji je 18. Testirano je ukupno 151 osoba.

Klinika za infektivne bolesti Foto: Srđan Ilić

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da Kovid-19 može da se definiše kao pandemija.

Prvi čovek Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus saopštio je da se reč pandemija, kojom je okarakterisao Kovid-19, ne koristi olako  jer „može da izazove strah ili neopravdano prihvatanje situacije kao da je borba gotova i da tako dovede do nepotrebne patnje i smrti".

"Sve zemlje i dalje mogu da promene tok ove pandemije ako otkriju, testiraju, leče, izoluju i traže odakle potiče i mobilišu svoj narod u odgovoru", rekao je Gebrejesus.

Kako je naglasio, SZO nivo epidemije "procenjuje 24 sata na dan".

"I sada smo zabrinuti i alarmantnom brzinom širenja i intenzitetom i alarmantnim nivoima nečinjenja", rekao je.

U Srbiji bez zatvaranja škola, utakmice na zatvorenom bez publike

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je najavio da će Srbija zatvoriti pojedine manje granične prelaze kako bi lakše kontrolisali ostale velike radi sprečavanja širenja koronavirusa. On je rekao da neće biti zabrane javnih skupova na otvorenom, ali da će se utakmice u sportovima na zatvorenom kao što su košarka, rukomet, vaterpolo igrati bez publike.

Zatvaranja škola, kako je rekao Vučić, po savetu epidemiologa neće biti.

„Kod nas je glavni cilj da razvučeno epidemijsku krivu, ako to uspemo, biće mnogo manje problema“, naveo je predsednik Srbije.

Sve najavljene mere precizirala je Vlada u saopštenju nakon današnje sednice.

U svetu je najviše zaraženih je u Kini, Italiji i Iranu. Prvi slučaj zaraze danas je potvrđen u Turskoj, dok je u Albaniji zabeležen prvi smrtni slučaj od koronavirusa. Od evropskih zemalja Italija je najteže pogođena sa više od 10.000 slučajeva, dok Francuska, Španija i Nemačka imaju po 1.000 i više slučajeva.

Apel stručnjaka: Pridržavajte se saveta, budite odgovorni

Nakon sastanka s državnim vrhom, stručnjaci su apelovali na građane da budu odgovorni prema sebi, da jave lekarima ako su putovali, redovno peru ruke i pridržavaju se uputstava. Direktor Instituta za javno zdravlje u Nišu  epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da Srbija u borbi protiv koronavirusa mora da bude jedinstvena i da su država i svi građani na istom zadatku. Epidemiolog Predrag Kon kaže da se nalazimo na početku prenošenja koronavirusa.

"U samom početku tačno znamo ko se od koga zarazio i kako je došlo do obolevanja“, naveo je Kon. 

Konferencija za medije nakon sastanka državnog vrha i stručnjaka o koronavirusu Foto: Predsedništvo Srbije

Testirano 130 osoba

Do 8 časova  11. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je  ukupno 130 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo apeluje na građane i podseća ih na značaj lične odgovornosti u ovakvim situacijama. Jedna osoba sa simptomima ostvari i do 50 kontakata u takvim uslovima, pa ne ugrožava samo svoje zdravlje, već i zdravlje drugih

Od sedam novih slučajeva, pet je povezano sa dve ženske osobe za koje je juče utvrđeno da su pozitivne nakon direktnog kontakta sa državljankom strane zemlje koja je nedavno boravila u Srbiji, a za koju je utvrđeno da je pozitivna na COVID-19 nakon povratka u državu gde joj je prebivalište.

Preostala dva slučaja su potvrđena nakon njihovog boravka u i kontakata sa osobama u inostranstvu (Italija, Nemačka).

Koronavirus u Nišu - hospitalizovano četvoro pacijenata

Četvoro pacijenata kod kojih je otkriven korona virus zbirnuto je na Klinici za infektivne bolesti u Nišu i nisu životno ugroženi.

Ako imate simptome koronavirusa i bili ste u zaraženom području, pozovite neki od ovih brojeva koji su objavljeni na sajtu Ministarstva zdravlja i dostupni su od 8.00 do 22.00.

"Četvoro pacijenata kojih kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa su stabilno, nisu životno ugroženi, a lekari će narednih dana budno pratiti njihovo zdravstveno stanje", rekli  su Kliničkom centru Niš agenciji Beta.

U toj zdravstvenoj ustanovi su takodje naveli da su pacijenti smešteni u potpunu izolaciju i da su prilikom njihovog zbrinjavanja ispoštovani propisani algoritmi i procedure..

Direktor Infektivne klinike: Porast broja zaraženih posledica neodgovornosti

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović izjavio je jutros za Radio televiziju Srbije (RTS) da je veliki porast novozaraženih koronavirusom u Srbiji uzrokovan neodgovornošću, jer svi novi slučajevi potiču iz istog izvora.

On je rekao da od sedam novozaraženih pacijenata jedan, u Novom Sadu, ima ozbiljnu kliničku sliku, a ostali umerenu, preneo je RTS.

"Ovakav skok u broju obolelih je jednim delom neodgovornost prema kolektivu, okolini. Potiču od jednog izvora. Apelujem na građane da poštuju apele nadležnih. Ako ste prehlađeni, kijate, nemojte ići na sastanke i skupove, nemojte praviti žurke", istakao je Stevanović.

SNS: Vučić otkazao predizborne skupove do 1. aprila zbog koronavirusa, SZS kampanju bojkota

Srpska napredna stranka (SNS) otkazala je sve predizborne skupove do 1. aprila zbog koronavirusa. Kako javlja RTS, predsednik SNS Aleksandar Vučić doneo je takvu odluku kao bi se izbeglo eventualno širenje virusa. Savez za Srbiju je saopštio da su do daljnjeg otkazali sve planirane skupove u kampanji bojkota, počevši od skupa koji je za danas bio najavljen u Kuršumliji. 

Obustavljanje subotnjih protesta

Organizacija Građanski otpor saopštila je da je donela odluku da se subotnji protesti obustave sve dok se epidemiološka situacuja sa koronavirusom ne popravi. To udruženje, koje je posle napuštanja pokreta "1 od 5 miliona" preuzelo vođenje protestnih šetnji subotom uveče, apelovalo je da građani ne učestvuju u bilo kakvim drugim javnim okupljanjima. 

Organizacioni odbor Demokratske stranke za obeležavanje 12. marta doneo je odluku da do daljnjeg odloži sve predviđene aktivnosti obeležavanja 17. godišnjice od ubistva dr Zorana Đinđića osim odavanja pošte Zoranu Đinđiću u Aleji velikana. I Liberalno-demokratska partija je sopštila da u četvrtak, 12. marta, neće biti održana tradicionalna šetnja u čast Zorana Đinđića već samo polaganje cveća. Pokret slobodnih građana je najavio neće učestvovati u javnim okupljanjima, protestima i sličnim dešavanjima.

Pojačane mere održavanja higijene u vozilima GSB

Sekretarijat za javni prevoz poslao je u nedelju 8. marta zahtev svim prevoznicima u javnom linijskom prevozu putnika u Beogradu da se pojačaju mere čišćenja i održavanja higijene u vozilima javnog prevoza, navodi se na sajtu Beoinfo.

U cilju preventivne zaštite voznog osoblja i korisnika usluge prevoza u Beogradu, potrebno je da svi operateri podignu nivo održavanja higijene u vozilima javnog prevoza. To, kako se navodi, pre svega podrazumeva svakodnevnu pojačanu dezinfekciju unutrašnjosti vozila, vozačke kabine, rukodržača, validatora, sedišta. Ako bude data preporuka nadležnih službi, u upotrebi će biti i zaštitne maske za vozno i kontrolno osoblje.

Zbog koronavirusa strancima iz Italije, delova Kine, Južne Koreje, Švajcarske zabranjen je ulazak u Srbiju, dok je srpskim državljanima koji dolaze iz odih država naloženo da se samoizoluju.

Prema poslednjim informacijama u svetu je dosad potvrđena zaraza preko 120.000 osoba. Od posledica zaraze virusom je preminulo 4.368 ljudi, a od bolsti se opopravilo više od 66.000 osoba.