Svetska zdravstvena organizacija: Vanredna situacija na globalnom nivou zbog koronavirusa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da koronavirus predstavlja vanrednu situaciju na globalnom nivou. Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus je na konferenciji za novinare u Ženevi rekao da glavni razlog za proglašavanje vanredne situacije nije zbog stanja u Kini, već zbog stanja u drugim zemljama. Naveo je i da je najveća briga mogućnost proširenja virusa u zemljama za slabim zdravstvenim sistemima.

Svetska zdravstvena organizacija

SZO je proglasila vanrednu situaciju na međunarodnom nivou nakon što se broj slučajeva obolelih od koronavirusa za nedelju dana više nego deset puta povećao, prenosi AP.

Generalni direktor SZO je naveo da je otkriveno 98 osoba zaraženih koronavirusom u 18 zemalja, ne računajući Kinu, a uključujući osam slučajeva prenosa virusa sa osobe na osobu u Nemačkoj, Japanu, Vijetnamu i Americi. Rekao je i da je za sada 7834 potvrđenih slučajeva zaraze, od toga 7736 u Kini.

 “Do sada nismo videli nijedan smrtni slučaj od virusa izvan Kine, za šta moramo biti zahvalni. Iako je broj zaraženih i dalje relativno mali u odnosu na Kinu, moramo zajedno delovati da bismo ograničili dalje širenje. Ne znamo kakvu bi štetu virus napravio ako bi se proširio u zemlje koje imaju slab zdravstveni sistem. Moramo delovati da bismo te zemlje pripremili za takvu mogućnost”, rekao je Tedros Adanom Gebrejesus.

Inače, u Kini je došlo do prvog slučaja izlečenja pacijenta koji je bio zaražen koronovirusom, prenosi RTS. Kineske vlasti saopštile su da je do danas ukupan broj potvrđenih smrtnih slučajeva zaraženih koronavirusom 170, dok se broj obolelih popeo na 7.736. Od toga, 1.239 ljudi nalazi se u kritičnom stanju.

Od 170 dosadašnjih smrtnih slučajeva, 162 su zabeležena u epicentru epidemije, u provinciji Hubej.

„U poslednjih nekoliko dana zabeležili smo napredovanje virusa, posebno u nekim zemaljama. Ukupan broj zaraženih van Kine je 68. Posebno nas brine prenošenje virusa sa čoveka na čoveka u tri zemlje, a to su Nemačka, Vijetnam i Japan. Ako se to desi u nekoj zemlji gde je slabiji zdravstveni sistem – to bi moglo predstavljati problem“, prenosi RTS upozorenje generalnog direktora SZO Tedrosa Adhanona Gebrejesusa.

Prvi slučaj novog tipa koronavirusa (2019-nCoV) zabeležen je i u Finskoj.

U SAD je zabeležen prvi slučaj širenja koronavirusa prenosom s jedne na drugu osobu, saopštio je danas američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Ovaj slučaj je otkriven u saveznoj državi Ilinois.

Broj zaraženih epidemijom u SAD time je porastao na šest, prenosi Rojters.

Koronavirus je otkriven kod supruga žene koja je putovala u Kinu i koja je takođe zaražena.

Prema navodima zvaničnika, oba pacijenta imaju oko 60 godina.

Izvor: Insajder