Svi okrivljeni policijski funkcioneri negirali krivicu u slučaju paljenja Ambasade SAD-a

Petorica okrivljenih policijskih funkcionera negirali su danas pred Višim sudom u Beogradu krivicu u slučaju paljenja ambasada koje se desilo 2008. godine. Oni se terete za teško delo protiv opšte sigurnosti, odnosno za nesprečavanje napada demonstranata na ambasade SAD i Nemačke.

Suđenje za paljenje Ambasade SAD / Foto: Insajder

Nakon nekoliko odlaganja održano je pripremno suđenje nekadašnjem načelniku Uprave policije za grad Beograd i rukovodiocu štaba policije Slobodanu Vuliću, tadašnjem načelniku beogradske policije Stevanu Bjeliću, tadašnjem načelniku uprave policije MUP-a Srbije Mladenu Kuribaku, tadašnjem zameniku rukovodioca štaba i načelniku Odeljenja za operacije u Žandarmeriji Zoranu Raškoviću i tadašnjem komandantu odreda žandarmerije u Kraljevu Bojanu Markoviću.

„Svi okrivljeni su se izjasnili da su primili optužnicu i da su je razumeli, ali da se ne osećaju krivim, negirali su krivicu, što smo znali od samog početka. Odbrana je dala svoje viđenje same optužnice i izjasnili smo se o dokazima tužilaštva, predložili jedan veliki korpus dokaza, to je gotovo teško nabrojati. Biće tu dosta svedoka, dosta činjeničnog stanja, dosta dokumenata. Predlozi su od učesnika samog događaja, do onog ko je na ulici bio među demonstrantima li među žandarmerijom“, rekao je nakon održanog pripremnog suđenja advokat okrivljenog Markovića Goran Petronijević.

Kako je dodao, između ostalog, kao svedoci predloženi su Boris Tadić, Vojislav Koštunica, tadašnji amabasadori SAD-a i Skoplja.

Za teško delo protiv opšte sigurnosti predviđa se kazna zatvora od dve do 12 godina.

„Vuliću i Raškoviću se sudi što nisu izdali naređenje, a Markoviću što nije izvršio naređenje koje mu nije izdato“, tvrdi njegov advokat Petronijević.

Početak pretresa zakazan je za 30. april.

Suđenje petorici nekadašnjih načelnika u policiji zbog nesprečavanja napada na ambasade SAD i Nemačke, posle mitinga „Kosovo je Srbija“ kada je zapaljena Ambasada SAD u Beogradu, u nekoliko navrata je odlagano zbog odsustva optuženih ili njihovih branilaca.

Više tužilaštvo prvu optužnicu protiv policijskih funkcionera podiglo je u aprilu 2017, ali je tek nakon gotovo dve godine ona stupila na pravnu snagu.

Prema istraživanju Insajdera iz 2009, policijskoj jedinici koja je obezbeđivala Ambasadu naređeno je da se povuče oko 18.25, a druga jedinica nije došla da zaštiti objekat. Ambasada Nemačke ni u jednom trenutku nije bila zaštićena.

Sudilo se i neposrednim izvršiocima

Pred Višim sudom u Beogradu sudilo se i sedmorici optuženih za napad i paljenje Ambasade, a četvorica od njih su prvobitno osuđena na uslovne kazne. Sredinom januara prošle godine Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je ove uslovne kazne, a na sajtu suda je tada objavljeno da je ovakva odluka doneta zbog nedostatka dokaza. Istom odlukom, još trojici ranije osumnjičenih potvrđene su oslobađajuće presude. 

Diplomatska predstavništva u Beogradu napadnuta su 21. februara 2008. posle mitinga „Kosovo je Srbija“ koji su organizovali tadašnja vlada Vojislava Koštunice i Skupština Srbije. Miting je završen nešto posle 18 sati. Grupa huligana odvojila se i krenula Ulicom kneza Miloša. Prvo je napadnuta Ambasada Turske, da bi nešto posle pola sedam bila napadnuta i zapaljena Ambasada SAD i Ambasada Nemačke. U požaru u Ambasadu SAD smrtno je stradao Zoran Vujović, jedan od demonstranata. U neredima nakon mitinga povređeno je 78 građana i 52 policajca.

Izvor: Insajder