SZS: Nećemo učestvovati u radu Skupštine sutra, u četvrtak protest lidera i poslanika

Poslanici stranaka članica Saveza za Srbiju neće učestvovati na sutrašnjoj sednici Narodne skupštine Srbije, saopšteno je sa konferencije za novinare Saveza za Srbiju i drugih opozicionih partija i pokreta. Oni su za četvrtak u 18 časova najavili protest narodnih poslanika i lidera opozicije protiv donetih mera i uvođenja vanrednog stanja.

Savez za Srbiju Foto: Srđan Ilić

„Polazeći od činjenice da je vanredno stanje uvedeno na protivustavan način srpska opozicija donela je jedinstvenu odluku da ne učestvuje na sednici jer ne želi da učestvuje u gaženju Ustava“, poručeno je sa konferencije za novinare.

Opozicioni poslanici i lideri će ispred Skupštine u četvrtak u 18 sati održati protest protiv neustavnog uvođenja vanrednog stanja i mera zatvaranja građana Srbije, rekao je predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović.

Najavljeno je i pokretanje inicijative pred Ustavnim sudom za ocenu ustavnosti odluke o proglašenju vanrednog stanja.

Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović izjavio je da je njihov stav da treba učestvovati u radu Skupštine, ali da su se saglasili sa jedinstvenim stavom ostalih stranaka članica Saveza za Srbiju.

„Ranije sam govorio o tome da je ova sednica značajna i da moramo razmotritimoguće učešće, pre svega zato što je u toku vanredno stanje. Stav većine je ipak bio da ne treba ulaziti na sednicu u ovom momentu“, rekao je Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke.

On je ocenio da je vanredno stanje uvedeno mimo ustava i bez zasedanja Skupštine iako je u tom trenutku bilo dalko manje zaraženih ljudi u Srbiji u odnosu na danas.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da će predstavnici opozicije tokom sednice biti prisutni u holu Skupštine Srbije i da na ovoj sednici neće učestvovati, jer će parlament služiti tome da se potvrde odluke jednog čoveka.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković za sutra u 10 časova sazvala je prvu sednicu parlamenta od uvođenja vanrednog stanja.

Izvor: Insajder