SzS traži hitnu smenu Dijane Hrkalović: Ne izlazimo na izbore do ispunjenja naših zahteva

Lideri Saveza za Srbiju zatražili su danas hitnu smenu Dijane Hrkalović sa funkcije državne sekretarke MUP-a, jer je, kako su rekli, suprotno Zakonu o policiji preuzela komandovanje policijskom stanicom u Lučanima prethodnog vikenda. Oni su naveli da će bojkotovati svake sledeće izbore, uključujući i parlamentarne, ako budu raspisani, sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi za održavanje fer i slobodnih izbora. SzS je pozvao građane da im se pridruže na protestu, koji će biti održan u subotu ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Lideri Saveza za Srbiju o izborima u Lučanima Foto: SzS

Savez za Srbiju pripremio je „belu knjigu“ u kojoj su, kako su rekli, navedene sve neregularnosti na lokalnim izborima koji su u nedelju održani u opštini Lučani. Kako je izjavio predsedavajući SZS Nebojša Zelenović, reč je o dokazima koji će biti prosleđeni svim nadležnim telima, ambasadama u Srbiji i Evropskom parlamentu.

„Takođe, predaćemo mi ih i Savetu Evrope, koji u Srbiju šalje svoj Komitet za monitoring 6. februara“, naveo je Zelenović.

On je rekao da su u prethodnom periodu u opštini Lučani iz sredstava budžetskih rezervi potrošena tri lučanska budžeta i to suprotno zakonima o budžetu i budžetskom sistemu.

„Prošle nedelje gotovo svi državni funkcioneri posetili su Lučane, a u javna preduzeća u toj opštini su zloupotrebljavana. Zaposlenima je zabranjeno da se pojavljuju na skupovima opozicije, uz poruke da će ostati bez posla oni ili članovi njihovih porodica“, rekao je Zelenović.

Obradović: Hrkalović glavni organizator bandi koji su krstarili Lučanima

Boško Obradović, predsednik Dveri i jedan od lidera SZS, rekao je da su kampanja i izbori u Lučanima bili „vrhunac diktature i strahovlade SNS“. On je naveo da su učestvovali na njima kako bi „diktaturu i totalitarizam“ u Srbiji dokumentovali, dokazali i predstavili.

Obradović je naveo da je glavni organizator „kriminalnih bandi koje su krstarile opštinom Lučane“ Dijana Hrkalović, državna sekretarka MUP-a.

„Ona nije imala nikakvog osnova da bude u Lučanima po Zakonu o policiji. Ona je tamo preuzela komandovanje policijom, a to može samo direktor policije. Tražimo hitnu smenu Dijane Hrkalović sa mesta državne sekretarke“, rekao je predsednik Dveri.

Džipovi bez tablica

Predsednik Dveri rekao je i da policija nije reagovala na njihove prijave o džipovima bez tablica, koji su kružili po opštini Lučane. Kako je naveo, bilo ih je više desetina.

„Policija nije zaustavila ni jedno vozilo bez registarskih tablica, niti su legitimisani batinaši koji su se u njima nalazili. Mi iz SzS bili smo u izbornom štabu, a u džipovima novinari koji su držali paralelne spiskove. Među njima su bili i direktor Kulturnog centra Pančevo, direktor Turističke organizacije Pančevo… Šta će oni u Lučanima? Kada smo čuli da drže paralelne spiskove, izašli smo iz izbornog štaba da im se suprotstavimo“, rekao je Obradović.

Kako je naveo, to je prijavljeno i policiji, ali niko nije reagovao.

„Oni su izašli da hapse članove SZS, koji su prijavljivali nepravilnosti. Njih trojica su privedena i držana u policiji tri i po sata, uz objašnjenje da su vršili nasilje nad novinarom lokalnog portala „lokalne vesti“, koji ne postoji. Rečeno nam je da ga je prijavio Nikola P, a to je zapravo direktor Turističke organizacije Pančevo“, rekao je lider Dveri.

Komentarišući izjavu ministra Nebojše Stefanovića da policija nije našla džipove bez tablica, Obradović je rekao da su ih oni pronašli i pokazao nekoliko fotografija tih vozila, od kojih su dva, kako je naveo, snimljena ispred policijske stanice.

Bojkot svih izbora, protesti do ispunjenja zahteva

Lideri SzS poručili su da ujedinjena opozicija ne priznaje i da neće izaći ni na jedne izbore u Srbiji sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi za održavanje fer i slobodnih izbora, a za šta će se boriti i na protestima.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je da pod "ovakvim okolnostima" opozicija neće učestvovati ni na izborima za republički parlament koji bi mogli da budu raspisani zbog situacije sa Kosovom.

"Naredne 2019. godine biće ovo ili ono vezano za Kosovo. Ili će doći do tog sporazuma za koji se aktuelna srpska vlast zalaže ili neće. Do tog sporazuma ne može da dođe bez republičkog izbornog procesa iz mnogo razloga. Mi na izborima za republički parlament pod ovakvim uslovima nećemo učestvovati. Taj republički parlament bez učešća opozicije neće imati legitimitet koji je neophodan međunarodnoj zajednici da bi se završila stvar oko Kosova na način na koji je ova vlast obećala", rekao je Jeremić.

SZS je pozvao građane da im se pridruže u subotu 22. decembra u nastavku protesta i pokažu da su spremni da se bore za svoja prava, slobodu medija, izbora i da se bore protiv nasilja.

Načelnik PU u Čačku: Hrkalović imala pravo da dođe, reagovali smo na prijave opozicije

Draško Darijević, načelnik Policijske uprave u Čačku, demantovao je navode lidera Saveza za Srbiju je Dijana Hrkalović, državna sekretarka u MUP-u, preuzela komandu Policijskom stanicom Lučani. Kako je naveo u pisanoj izjavi, Stanicom je komandovao on, a „policijski službenici postupali u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima i isključivo po nalogu nadležnih tužilaca“.

„Šokiran sam neistinama koje uporno iznose pojedini političari. Istakao bih da ovakve uvrede na račun rada policije nisam doživeo tokom cele moje karijere, kao što nisam ni doživeo da u policijsku stanicu upadne grupa ljudi. Da je Dijana Hrkalović imala pravo što je došla da nam pruži podršku nažalost potvrđuje i pomenuti upad u stanicu, za koji smatram da je svakako presedan u civilizovanom svetu“, naveo je Darijević.

On je rekao da je netačno da je uhapšeno osam aktivista opozicije, već samo dva - B. P. i L. Đ.

„Pomenuti B.P. je doveden zbog prijave da je napao jednu ženu i muškarca na biračkom mestu u Kotraži, dok je L.Đ. doveden zbog prijave da je zajedno sa B.P. napao novinara jednog portala. Izvesni M.J. za kog predstavnici opozicije tvrde da je takođe priveden, zapravo je samo nakratko ušao u stanicu da bi uneo telefon pomenutom B.P. i istu odmah napustio“, istakao je Darijević.

On je rekao da je policija tokom izbornog dana primila ukupno 12 prijava, te da je „potpuna neistina da nismo reagovali na prijave opozicionih aktivista, od kojih smo tokom dana dobili dve prijave“.

Izvor: Insajder