SZS: Vlast da sutra potpiše obavezujući dokument ili bojkotujemo izbore; Antonijević: Sigurno će o tome biti reči

Savez za Srbiju je saopštio danas da je predložio organizatorima sutrašnjeg okruglog stola na Fakultetu političkih nauka da na dnevnom redu bude potpisivanje obavezujućeg dokumenta koji predviđa da do 15. septembra dođe do konkretnih promena u RTS i REM, kroz skupštinsku proceduru. Ako to vlast prihvati, onda ima smisla nastaviti dalje razgovore, a ako ne prihvati, vreme je za proglašenje bojkota narednih parlamentarnih izbora, navode iz Saveza, prenosi N1. Direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbije, koja i organizuje sutrašnji sastanak, Milan Antonijević kaže za Insajder da će sigurno o takvom zahtevu sutra biti reči, s obzirom na to da je on deo preporuka za fer i slobodne izbore Stručnog tima protesta „Jedan od pet miliona“, koje su dostavljene učesnicima otvorenog stola prethodni put.

Drugi sastanak vlasti i opozicije na FPN / Foto: Srđan Ilić

Savez za Srbiju je dan uoči trećeg okruglog stola na Fakultetu političkih nauka saopštio da takav format razgovora ne približava ispunjenju zahteve opozicije, potpisnika Sporazuma sa narodom i organizatora protesta „Jedan od pet miliona“.

Savez ističe i da okrugli sto ne predstavlja obavezujuće direktne pregovore između vlasti i opozicije i da teme nisu zaključci i preporuke Stručnog tima protesta „Jedan od miliona“.

"Pitanje slobode medija nije pitanje samo 45 dana tokom trajanja izbornog procesa, već pre svega medijskih sloboda između dva izborna ciklusa kada u Srbiji vlada totalni medijski mrak", navodi se u saopštenju koje prenosi N1.

Savez ističe da mora doći do direktnih pregovora vlasti i opozicije koji bi bili okončani obavezujućim zajedničkim dokumentom, na koji bi obe strane stavile svoj potpis i koji bi odmah bio primenjivan u potpisanim rokovima, da bi bili ispunjeni zahtevi sa protesta „Jedan od pet miliona“.

„Ako toga nema, onda je svako učestvovanje predstavnika vlasti u bilo kakvim okruglim stolovima i drugim razgovorima samo fingiranje i odugovlačenje kako bi se potrošilo vreme do izbora bez ikakvih suštinskih ustupaka“, ocenjuje Savez.

Inače, predsedavajući Saveza Nebojša Zelenović je nakon drugog okruglog stola rekao da su predstavnici Saveza izneli tri uslova za izlazak na izbore – smenu članova RIK-a, REM-a i direktora i članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije. On je naveo da za ispunjenje tih uslova postoji vremenski rok i da su “u pitanju nedelje”.

Na pitanje novinara Insajdera kakav je stav SNS o ovim zahtevima, Vladimir Orlić, poslanik i funkcioner SNS, rekao je da se zna kako se članovi tih institucija biraju, ko ih bira, kao i koliko im traje mandat.

Predsednik Aleksandar Vučić je nedavno izjavio da mu je “veoma stalo” da opozicija učestvuje na izborima, kao i da je vlast spremna da prihvati skoro sve što opozicione stranke traže.

Tema sutrašnjeg sastanka je rad medija tokom izbornog ciklusa. Prvi deo sastanka biće otvoren za javnost, a drugi ne.

Zbog toga su lideri Stranke slobode i pravde Marinika Tepić i Dragan Đilas saopštili da neće učestvovati na sastancima sve dok ne budu potpuno otvoreni za javnost.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je takođe saopštilo da ne može da prihvati poziv da učestvuje na sastanku posvećenom medijima jer, kako su naveli, nije uvažen zahtev UNS-a da se svim zainteresovanim novinarima omogući da prate ceo tok sastanka.

NUNS je, s druge strane, saopštilo da prihvata poziv, ali samo za prvi deo koji će biti javan.

„Izvršni odbor NUNS-a je odlučio da prihvati poziv kako bi još jednom ponovio stavove Udruženja o ugroženosti slobode informisanja i izražavanja, bezbednosti novinara i drugih medijskih radnika, neravnopravnom položaju medija i drugim temama i problemima koji direktno ugrožavaju pravo gradjana na potpuno, objektivno i svestrano informisanje“, navodi se u saopštenju tog udruženja.

Prethodni sastanak vlasti i opozicije održan je 9. avgusta, a raspravljalo se o finansiranju izborne kampanje. Sastanak je bio zatvorenog tipa, ali je tada nakon njegovog završetka novinarima biti omogućeno da postavljaju pitanja.

Nakon prvog sastanka nijedan od učesnika nije davao izjave, što je bio zahtev organizatora kako bi se „u atmosferi bez novinara otvoreno govorilo”.

Inače, Stručni tim koji je formiran na protestu „Jedan od pet miliona” za dijalog s predstavnicima vlasti predstavio je početkom juna zahteve i preporuke u oblasti slobode medija i regularnosti izbora kojima bi se, kako se navodi, u narednih šest meseci mogli stvoriti uslovi za fer i slobodne izbore.

Među zahtevima stručnog tima su da predsednik Srbije ne učestvuje u izbornoj kampanji na strani bilo koje liste, ostavke ministra i državnog sekretara Ministarstva kulture i informisanja, smena članova Saveta REM-a, izmene informativnog programa Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV).

Izvor: N1, Insajder