Tači: Moguće korekcije granica, predložićemo pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe

Predsenik Kosova Hašim Tači rekao je da su korekcije granica između Kosova i Srbije moguće i da se one mogu desiti mirovnim putem. Tači je naveo da će za pregovarački sto sa Srbijom staviti i pitanje pripajanja Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu, što je kako je rekao legitiman zahtev Albanaca koji žive na toj teritoriji.

Hašim Tači

„U okviru djaloga Kosova i Srbije imamo podršku, odlučni smo da postignemo sporazum ne odbacujući opciju o korekciji granica.  Mi imamo mogućnost da pripojimo Bujanovac, Preševo i Medveđu, ali to ne možemo da uradimo a da se ne složimo sa Srbijom o korekciji granica“, rekao je Tači na konferenciji za novinare.

On je naveo da postoji 400 kilometara granice koja bi trebalo da se definiše.

„Ističem korekcije granice su moguće, iako su mogućnosti da će se Srbije složiti veoma male. Više postoji kategorično odbijanje ali ja sam obećao da ću legitiman zahtev Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe predstaviti i za stolom. Mogu da zamislim reakciju u Beogradu, koji će kategorično odbiti tako nešto“, rekao je Tači.

Upitan da li kada govori o promeni granica misli i na mogućnost pripajanja severa Kosova Srbiji, Hašim Tači je rekao da te ideje nisu njegove i da su u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

„Neće biti podele Kosova, niti autonomije, niti razmene“, naveo je Tači.

Tači je odbacio i mogućnost ujedinjenja Kosova sa Albanijom nakon najave albanskog ministra da od prvog januara neće biti granice između Kosova i Albanije.

„Kosovo je nezavisna država i najvće ujedinjenje Kosova i zemalja zapadnog Balkana desiće se u Briselu odnosno u EU“, naveo je on.

Neophodna promena zakona da bi građani imali pravo na referendum

Predsednik Kosova nekoliko puta je ponovio da je do „mirovnog sporazuma sa Srbijom moguće doći samo dijalogom i mirnim putem“. On je pozvao na politički konsenzus oko najvažnijeg pitanja, odnosno dijaloga sa Beogradom i konačnog sporazuma.

„Oni koji misle da Kosovo ne treba da žuri, da vreme ide u našu korist su u potpunosti u krivu i ne znaju šta se dešava u međunarodnoj političkoj areni. Proces dijaloga i mogućnost postizanja konačnog mirovnog sporazuma ne treba nikoga da plaši. Svi mađunarodni akteri uključeni su više nego ikada, kako bi pomogli obema stranama“, rekao je Tači.

On smatra da je neophodna promena zakonskog okvira kako bi građanima bila data mogućnost da se o najvažnijim pitanjima izjašnjavaju na referndumu.

„Došlo vreme da ojačamo odlučujuću ulogu građana Kosova.  Za sada nemamo pravo da održavamo referendum, a on će biti neophodan za sporazum. To je istorijski proces u kome građani treba da mogu da učestvuju“, rekao je Tači.

On je naveo da traži ujedinjenje parlamentarnih partija, kako bi što bolje branio državni interes i kako bi legitimisao zahteve albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe da se priključe Kosovu.

„U ostvarivanju ovog legitimnog zahteva ja javno kažem da Kosovo treba da bude spremno da uzme u obzir i mogućnost demarkacije granice sa Srbijom. Imamo oko 400 km koje treba da se definiše“, rekao je Tači.

Na pitanje novinara kakva će biti rekacija ukoliko se obistine najave koje se čuju poslednjih dana, o mogućnosti da severni deo Kosova  proglasi neku vrstu nezavisnosti, Tači kaže da je takvih najava bilo i ranije i da će kosovske institucije poštovati i štiti Ustav i zakone.

„Sve što se dešava na severu, ne dešava se bez Beograda. Može da bude ustavnog ugrožavanja kosova, bilo je i ranije takvih najava, ali ističem, kosovske institucije će poštovati i čuvati ustav i zakone“, odgovorio je Tači.

Izvor: Insajder