Tači: Odazvaću se pozivu Specijalnog tužilaštva ako ga bude

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas izjavio da će se odazvati eventualnom pozivu Specijalnog tužilaštva u Hagu.

Hašim Tači

„Ja se prvo zahvaljujem svima onima koji su se odazvali na pozive za ispitivanje. Ako takav zahtev bude stigao i meni, ja ću uz punu transparentnost odgovoriti i pozivam i druge da se odazovu (pozivima)“, rekao je Tači tokom današnje konferencije za medije posle susreta sa kopredsedavajaućim Državne delegacije Kosova u dijalogu sa Srbijom.

Podsetimo, specijalno tužilaštvo je počelo ispitivanje visokih oficira bivše Oslobodilačke vojske Kosova koji su pomenuti u izveštaju švajcarskog senatora Dika Martija i koji je i zvaničan dokument Saveta Evrope.

U njegovom izveštaju o navodnim zločinima kosovski predsednik Hašim Tači pominje se više od 20 puta.

Na ranije pitanje Insajdera da li će on biti pozvan na saslušanje, portparol Specijalnog tužilaštva Kris Benet nije želeo da odgovori.

„Ne možemo da govorimo o statusu istrage i o operativnim pitanjima. U izveštaju Dika Martija ima mnogo toga i mi vršimo sveobuhvatnu istragu njegovog sadržaja“, rekao je Benet.

O tome nije želeo da se izjašnjava ni bivši srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević. Kako je tada preneo  Kossev, Vukčević nije želeo da se izjašnjava o navodima da bi pred Specijalnim sudom mogli da se pojave kosovski predsednik Hašim Tači i predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji.

„Ja znam, otprilike, kada se prvi put pojavio uopšte Tači kao lice koje je eventualno učestvovalo u nekim zločima, da je to Amerikancima, kojima sam ja to pokazao, jedno veliko uzbuđenje izazvalo“, rekao je Vukčević, ali je dodao da kao profesionalac ni na kakav način ne bi smeo da stvari prejudicira.

Inače, do sada su u Specijalnom tužilaštvu izjave davali komandanti Operativnih zona Drenice i Lapa, Sami Ljuštaku i Rustem Mustafa Remi, predsednik Vojnog suda OVK, Sokolj Dobruna, dok se narednih dana očekuje da budu ispitano i nekoliko drugih oficira nižeg ranga.

Specijalni sud i Specijalno tužilaštvo su institucije koje su formirane zakonom usvojenim u Skupštini Kosova 2015. godine kao rezultat izveštaja švajcarskog senatora Dika Martija koji je 2011. godine prihvaćen kao dokument Saveta Evrope. U Martijevom izveštaju se navodi da su pripadnici OVK počinili zločine, ubistva, kidnapovanja, nehuman tretman, a najozbiljniji navodi se tiču sumnje o trgovini organima.

Iako je Sud formiran još pre tri godine, do danas nije podignuta nijedna optužnica.

Izvor: Beta, Insajder