Tači raspisao izbore za gradonačelnike četiri opštine na Severu Kosova

Kosovski predsednik Hašim Tači doneo je odluku o raspisivanju vanrednih lokalnih izbora na Severu Kosova. Izbori u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu biće održani 19. maja, saopšteno je iz kabineta kosovskog predsednika.

Hašim Tači

„Predsednik Republike Kosovo Hašim Tači u skladu sa svojim ustavnim i pravnim nadležnostima, a uzimajući u obzir pismo Ministarstva lokalne samouprave i administracije i nakon procesa političkih konsultacija da političkim partijama i Centralnom izbornom komisijom je danas doneo odluku i najavio datum vanrednih izbora za gradonačelnike opštine: Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan“, navodi se u saopštenju, a prenosi Kossev.

Tači je pre desetak dana imenovao osam članova Centralne izborne komisije (CIK), među kojima i člana iz Srpske liste. CIK je punih godinu dana bio funkcionalna. Predsednik Kosova je nove članove te komisije imenovao nakon javnog poziva američke ambasade u Prištini. Rad CIK-a je blokiran još početkom 2018, nakon isteka mandata bivšim članovima.

Gradonačelnici četiri opštine na Severu dali su ostavke na svoje funkcije 27. novembra. Predsednik Srpske liste i tadašnji gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić  rekao je tada da su razlozi za ostavku uvođenje taksi od 100 odsto na srpske proizvode, ali i akcija hapšenja u Kosovskoj Mitrovici i, kako je rekao, pokušaj ubistva potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

“Razlog zbog čega donosim ovakvu odluku je, kao što i sami znate, uvođenje takse od 100 odsto na proizvode koja dolazi iz Srbije, odluke zbog koje naša deca neće imati ni hranu, ni elementarne uslove za život, zbog upada specijalne jedinice ROSU, hapšenja naših sugrađana i pokušaja ubistva potpredsednika naše Srpske liste Milana Radoičića“, rekao je Rakić.

Tada su opštine na Severu Kosova usvojile i Deklaraciju o prekidu svih institucionalnih kontakata sa Prištinom.

Vlada Kosova uvela je takse na robu iz Srbije i BiH 6. novembra, da bih ih 21. novembra povećala na 100 odsto. To je učinjeno nakon odluke Interpola da odbije zahtev Kosova za prijem u tu organizaciju i obrazloženja da je to odgovor na „agresivnu kampanju Srbije“.

Zbog uvođenja taksi suspendovan je dijalog Beograda i Prištine u Briselu, a srpski zvaničnici poručili su da on neće biti nastavljen dok carine na robu iz Srbije ne budu ukinute.

Umesto ukidanja, međutim, takse od 100 odsto uvedene su i na proizvode stranih kompanije koji se proizvode i uvoze iz Srbije.

Izvor: Kossev, Insajder