Tači traži dodatnu proveru sudije kojeg Srbija traži zbog izdržavanja kazne

Burna reagovanja javnosti zbog činjenice da je u Srbiji osuđeni Radomir Laban izabran za sudiju Ustavnog suda Kosova, dovele su do preispitivanja ove odluke. Predsednik Kosova Hašim Tači za sada neće imenovati Radomira Labana za sudiju Ustavnog suda "zbog podignutih sumnji u prošlost", potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz kancelarije Predsedništva. 

Hašim Tači

On će zatražiti dodatnu proveru njegove prošlosti.

“Predsednik Kosova neće ga imenovati dok nadležni bezbednosni i pravosudni organi ne sprovedu potpunu proveru”, kaže se u odgovoru.

Kako je već pisao Insajder, Labana traže srpski pravosudni organi zbog izdržavanja šestogodišnje kazne jer je jedan od ukupno 21 osuđenog u slučaju carinske mafije koji se vodio pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu. Presuda je iz 2012.

Misija Euleksa je za Radio Slobodna Evropa navela da je primila zahtev od srpskih vlasti u novembru prošle godine da uhapsi Radomira Labana, koji je u Skupštini Kosova imenovan za sudiju Ustavnog suda. Zahtev Euleksu za njegovo hapšenje podneo je Osnovni sud u Kraljevu. U odgovoru za Radio Slobodnu Evropu, misija Euleksa je rekla da je nemoguće preduzeti takvu akciju zbog mandata koji ima.

"Misija Euleks primila je pismo od predsednika suda u Kraljevu koji je tražio asistenciju za izvršenje konačne odluke. Misija, u sadašnjem mandatu - nema ovlašćenja da sprovede zahtev. Ova činjenica je već saopštena pismom Osnovnom sudu (u Kraljevu)", navodi se u odgovoru Euleksu.

Skupština Kosova izabrala je Radomira Labana, rođenog u Đakovici 1972, za sudiju Ustavnog suda u petak, a na predlog posebne parlamentarne komisije koja je bila zadužena za izbor kandidata. U komisiji je bio na trećem mestu od ukupno 10 kandidata.

Njega je za funkciju, prema pisanju Kosseva, predložila Srpska lista. Poslanik Slavko Simić je tada rekao da Laban ima "veliko pravno iskustvo, sa profesionalnom reputacijom javnog i ustavnog prava" i kandidat je koji ima "visoko moralne kvalitete i integritet".

Poslanica Samoopredeljenja Aljbuljena Hadžiju, koja je bila deo Komisije koja je predložila Labana za sudiju Ustavnog suda Kosova, izjavila je za KTV da je prekasno obaveštena o Labanovoj prošlosti, a da „njeni pokušaji i pozivi da se ovo ime ne izglasa nisu uspeli“.

Poslanik Srpske liste Igor Simić u četvrtak nije želeo da komentariše zašto je ova lista podržala nekog ko je begunac od srpskih vlasti.

Savet za zaštitu ljudskih prava na Kosovu pozvao je predsednika zemlje da ne imenuje Labana za sudiju Ustavnog suda zbog njegove sumnjive prošlosti.

Izvor: Radio Slobodna Evropa, Insajder, Kossev