Tači: Ubice Olivera Ivanovića u Beogradu; Vučić: Potrebna su imena i prezimena i biće uhapšeni

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da se ubice Olivera Ivanovića nalaze u Beogradu i da Beograd treba da doprinese njihovom privođenju pravdi. Odgovarajući na ove navode, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić pozvao je Tačija da javno kaže ko je ubica Ivanovića i da za to ponudi „čvrste dokaze, a ne lažne vesti“. Kasnije se oglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši za RTS da su potrebna samo imena i prezimena (ubica) i da će oni biti uhapšeni. 

Oliver Ivanović

Hašim Tači je na pitanje novinara kada će biti rasvetljeno ubistvo Olivera Ivanovića, predsednika Građanske inicijative SPD, rekao da se njegove ubice nalaze u Beogradu.

„Prema onome sa čime sam upoznat, istraga je u veoma važnoj fazi i glavni osumnjičeni su u Beogradu, tako da nam preostaje saradnja i sa međunarodnim organima i sa Beogradom kako bi bili uhapšeni osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića’’, istakao je Tači, a prenosi RTK.

Komentarišući Tačijevu izjavu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su potrebna samo imena i prezimena (ubica) i da će oni biti uhapšeni. Navodi da ga ne interesuju „oni u Beogradu i Srbiji koji bi zarad svojih ciljeva lažno optužili nekoga ko je na vlasti“.

"Ali ti kao neko ko glumi državu moraš da kažeš imena ubica i saučesnika, a ne da izmišljaš nešto", rekao je Vučić i ponovio da će ubice biti uhapšene ako su u Beogradu.

Naveo je da Beograd čak ne traži ni čvrste dokaze, „već male dokaze“.

"Oni koji hoće da kažu da je država Srbija na bilo koji način umešana, sram ih bilo", rekao je Vučić.

On je za RTS izjavio i da su optužbe da je Srbija na bilo koji način učestvovala u atentatu na Ivanovića „jezive i odvratne“ i da je on kao predsednik Srbije spreman da ide na poligraf u bilo kom trenutku.

Đurić: Tači nema dokaze za svoje tvrdnje

Ubrzo je na izjavu kosovskog predsednika reagovao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. On je pozvao je Hašima Tačija da „domaćoj i međunarodnoj javnosti kaže ko je ubica Olivera Ivanovića i da za to ponudi čvrste dokaze, a ne lažne vesti“.

"On dokaze za tvrdnju da se počinioci tog ubistva nalaze u Beogradu naravno nema, što ga nije sprečilo da na mangupski način pokuša da Srbiju navede da se brani od njegovih besmislenih optužbi", naveo je Đurić u pisanoj izjavi prosleđenoj medijima.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić

On je rekao da Priština već skoro godinu dana odbija da sarađuje u istrazi ubistva Ivanovića i da je odbila da podeli sa srpskim istražnim organima informacije o tom slučaju.

„Umesto toga, Priština ubistvo Olivera Ivanovića na najsramotniji način mesecima koristi u političko-propagandne svrhe u obračunu sa Srbima na Kosovu i Metohiji i Republikom Srbijom“, naveo je Đurić i dodao da „Prištini i Tačiju nije iskreno stalo da nalogodavci i počinioci ubistva budu privedeni pravdi“.

Oliver Ivanović ubijen je pre skoro godinu dana, a do danas nema zvaničnih informacija o tome ko je nalogodavac niti izvršilac ubistva. Istrage vode tužilaštva u Beogradu i Prištini, međusobno se optužujući za izostanak rezultata.

Tači: Podrška pripajanju Preševske doline Kosovu

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da se nada da će se narednih meseci ozvaničiti pravo Preševske doline da se pripoji Kosovu.

"U potpunosti podržavam nacionalna prava Preševa, Medveđe i Bujanovca. Nadam se da ćemo narednih meseci ozvaničiti njihovo pravo za pripajanje Kosovu", rekao je predsednik Tači na novogodišnjem susretu sa novinarima.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, nedavno je izjavio da svi podaci u okviru istrage srpskih institucija o ubistvu Ivanovića „nedvosmisleno vode na albansku stranu“.

„Svi tragovi, i želim da budem nedvosmisleno jasan, svi tragovi vezano za ubistvo Olivera Ivanovića, kojima u ovom trenutku raspolažu naši državni organi, vode na južnu, albansku stranu“, rekao je Đurić.

Krajem novembra u akciji specijalnih policijskih snaga ROSU uhapšeni su pripadnici KPS Nedeljko Spasojević i Dragiša Marković, kao i Marko Rošić. Kako je tada saopšteno, oni su privedeni u sklopu istrage o ubistvu Olivera Ivanovića i njima je sud u Prištini odredio pritvor od 30 dana.

Iako su njihovi advokati u izjavama za medije tvrdili da oni nisu uhapšeni zbog ubistva lidera GI SDPveć „zbog sporednih događaja u vezi s tim ubistvom“, portparol Specijalnog suda Kosova Ekrem Ljutfiju naveo je ranije za Insajder da se svi sumnjiče da su uključeni u ubistvo Ivanovića.

„Navedena lica su privedena zbog osnovane sumnje da su uključena u ubistvo Olivera Ivanovića, kao i za pružanje pomoći pre i nakon izvršenja krivičnog dela 'teško ubistvo'. Takođe, i odbeglo lice M. R. traži se od strane Specijalnog tužilaštva Kosova zbog osnovane sumnje da je uključen u ubistvo Olivera Ivanovića“, naveo je Ljutfiju u pisanom odgovoru Insajderu.

M. R. za kojim traga kosovska policija je zapravo Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste.  ako je potvrdio MUP, on je saslušan u srpskoj policiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na dan saslušanja izjavio za RTS da Radoičić nema veze sa ubistvom Olivera Ivanovića, kao i da je prošao poligrafsko testiranje.

Da Radoičić nema veze sa ubistvom Ivanovića tvrdi i Marko Đurić. On je rekao da je Radoičić prošao poligrafsko testiranje, na kojem je „utvrđeno da on nije počinilac zločina“. Na konstataciju novinara da poligraf nije validan dokaz i da bi Đurić kao pravnik to trebalo da zna, direktor Kancelarije za Kosovo rekao je da poligraf, iako nije sudski dokaz, nedvosmisleno govori da li je neko kriv ili ne.

Izvor: RTK, Insajder