Tači, Veselji i Seljimi na put za Hag u pratnji Euleksa

Predsednik Kosova u ostavci Hašim Tači, lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji i šef poslanika Samoopredeljenja Redžep Seljimi avionom su prevezeni za Hag.

Specijalni sud OVK, ilustracija / Foto: Insajder

Koha i Kljan Kosova objavili su i video snimak aviona u vazduhu.

Njih trojica su ranije danas u pratnji vozila Euleksa krenuli prema prištinskom aerodromu na putu ka Hagu. Njima je potvrđena optužnica pred Specijalizovanim većima za zločine OVK u Hagu.

Tači je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Nakon iinformacije o potvrđivanju optužice, Tači je podneo ostavku na mesto predsednika i najavio da će dobrovoljno otići u Hag.

Specijalni sud takođe je potvrdio optužnicu protiv predsednika DPK Kadrija Veselija.

Veselji je izjavio da je juče obavešten o potvrđivanju optužnice i da je preduzeo neophodne mere da dobrovoljno otputuje u Hag kako bi odgovorio na optužbe.

Kancelarija specijalizovanog tužioca saopštila je ranije da je 24. aprila poslala Specijalizovanim komorama Kosova, sa sedištem u Hagu, optužnicu sa deset tačaka na razmatranje, u kojoj su Tači, Veselji i drugi optuženi za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, prisilni nestanak osoba, progon i mučenje.

"Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni krivično su odgovorni za približno 100 ubistava. Zločini uključuju stotine identifikovanih žrtava kosovskih Albanaca, Srba i Roma i političkih protivnika", navodi se u optužnici.

Izvor: Kossev, Beta