Tadić posle sastanka sa opozicionim liderima: Na izbore treba izaći u više kolona

Predsednik Socijaldemokratske (SDS) partije Boris Tadić bio je danas domaćin sastanka predstavnika opozicije u Srbiji, a naredni je dogovoren za iduću nedelju. Tadić je rekao da nema nameru da bude lider, koordinator ili moderator eventualnog budućeg zajedničkog delovanja opozicije i da će se predstavnici opozicije dogovoriti da li će na narednim izborima u Srbiji učestvovati „u jednoj ili više kolona“ pošto procene stanje pred izbore i istraživanja javnog mnjenja, i imajući u vidu „iskustva pobede i poraza“.

Boris Tadić, lider SDS ; Foto: Srđan Ilić

Tadić, koji ih je pozvao na sastanak u prostorijama svoje SDS radi dogovora o strategiji u borbi protiv vladajuće SNS, rekao je da je razgovor „išao u smeru nalaženja osnovnih zajedničkih tačaka u političkoj borbi“.

On se, kako je rekao, zalaže za nastup u više kolona. 

Jedan od današnjih zaključaka, dodao je Tadić, bio je da se „uspostavi sistem unutrašnjih vrednosti“, među kojima je da se „međusobno ne napadamo kada protiv sebe imamo protivnika koji je više nego opasan - SNS“.

„Samo sam pozvao ljude u tehničkom smislu da svi zajedno kažu svoju reč“, rekao je Tadić, istakavši: „Niti sam koordinator, niti moderator, niti lider“.

Na sastanku su, prenela je televizija N1, bili predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, poslanik u prethodnom sazivu Skupštine Srbije, Đorđe Vukadinović, predstavnici „Ne davimo Beograd“, Pokreta slobodnih građana, Demokratske stranke Srbije, Nove stranke, pokreta Dosta je bilo i odborničke grupe iz Skupštine beogradske opštine Stari grad „Srce grada“.

Predsednik Pokreta „Dveri“ Boško Obradović juče je saopštio da neće prisustvovati sastanku i izjavio Agenciji Beta da Tadić ne može biti „moderator“ opozicionih razgovora.

„Da je bivši režim na čelu sa Borisom Tadićem bio dobar, ne bi ‘naprednjaci’ (SNS) došli na vlast. To što je sadašnja vlast još gora, ne znači da treba da se vratimo na bivši režim“, ocenio je lider Dveri. Obradović je dodao da se opozicija mora dogovarati i da je potreban svaki vid saradnje u rušenju aktuelne vlasti.

„Srpski pokret Dveri će se uvek odazvati razgovorima u okviru opozicije, ali unapred predlažemo da moderator bude neko ko do sada nije bio na vlasti. To može biti i nadstranačka ličnost oko koje se svi slažemo“, rekao je on.

„1 od 5 miliona“: U SDS nam rekli da nismo na spisku pozvanih na sastanak opozicije

Pokret Jedan od pet miliona saopštio je da njihovi predstavnici nisu mogli da prisustvuju sastanku opozicije jer nisu, kako im je rečeno, „na spisku“.

U saopštenju se navodi da se predstavnica Pokreta Tea Vukadin uputila na sastanak na koji je Tadić javno pozvao opoziciju, ali joj je u stranci bivšeg predsednika Srbije rečeno da „nije na spisku“, odnosno da „javni poziv ne važi, već je privatno upućen odabranim strankama, te da su opozicionari van Tadićevog 'spiska' nepoželjni“.

„Ovim se, nažalost, pokazalo da pojedini 'lideri i liderčići' u javnosti samo glume spremnost za zajedništvo, a iza zavesa vode spiskove, podgrevaju podele i prave klanove. To otkriva i njihovu jedinu ambiciju - da preuzmu vlast i među sobom podele pozicije, a ne da suštinski menjaju sistem i donesu boljitak narodu“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Beta, N1