Tahiri: Beogradu danas dostavljena dokumenta o istrazi ubistva Olivera Ivanovića

Kosovski ministar pravde Abeljad Tahiri rekao je da su kosovske institucije dostavile danas Srbiji tražena dokumenta o toku istrage ubistva lidera Građanske incijative SDP Olivera Ivanovića. Tahiri je dodao i da Prištini do danas nije odgovoreno na četiri zahteva za prikupljanje dokaza.

Abeljad Tahiri

"Samo saradnja može dovesti do otkrivanja izvršioca ubistva", rekao je za portal gazetaexpress.com Tahiri i pozvao srpske vlasti da sarađuju sa organima Kosova na tom slučaju.

"Ministarstvo pravde je od dana ubistva Ivanovića izrazilo spremnost da u skladu sa međunarodnom pravnom saradnjom razmeni informacije sa srpskim vlastima. Ministarstvo je danas u saradnji s Državnim tužilaštvom dostavilo nadležnim insitucijama u Beogradu odgovarajuće zatražene informacije", rekao je Tahiri.

Kosovski ministar pravde je dodao da Priština do danas nije dobila odgovore iz Beograda povodom zahteva za obezbeđivanje dokaza.

"Mi, kao Ministarstvo pravde i Osnovno tužilaštvo u Mitrovici čekamo odgovor na četiri zahteva upućena srpskim vlastima za obezbeđivanje dokaza", dodao je Tahiri.

On je rekao da bi dokazi koji budu prikupljeni kao rezultat saradnje institucija dve strane, bili od suštinskog značaja za istragu u cilju konačnog rasvetljavanja slučaja ubistva Ivanovića.

Oliver Ivanović ubijen je s leđa, sa šest metaka 16. januara u Severnoj Mitrovici ispred sedišta Građanske inicijative SDP čiji je predsednik bio.

U Ministarstvu pravde Srbije Insajderu je rečeno da dokumentaciju još nisu primili. Oni podsećaju da prema procedurama sve informacije idu preko kancelarije Euleksa.

Podsetimo, u petak je kosovski tužilac Aleksander Ljumezi izjavio da Srbija ne sarađuje u otkrivanju identiteta počinioca ubistva Olivera Ivanovića. Nakon toga, Tužilaštvo za organizovani kriminal u odgovoru Insajderu navelo je da će „sve dokaze u slučaju ubistva Olivera Ivanovića proslediti Kancelariji Specijalnog predstavnika EU u Prištini“.

Izvor: Beta