Taksa za RTS se povećava na 299 dinara

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje podržao je predlog izmena i dopuna Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse kojim se taksa povećava sa sadašnjih 255 dinara mesečno na 299.  Novu cenu predložila je Vlada Srbije.

Radio televizija Srbije / Foto: Insajder

"Time bi se ostvarila obaveza države da obezbedi stabilno finansiranje javnih servisa, koji bi pored institucionalne i programske obezbedili i finansijsku nezavisnost", rekla je pomoćnica ministra Kulture Slavica Trifunović na sednici odbora.

U Skupštinu Srbije stigao je i predlog zakona kojim će finansiranje Javnih servisa iz budžeta biti produženo do kraja 2021. godine.

Taksa je poslednji put povećana u januaru ove godine.

Naime, Vlada Srbije je takođe sredinom novembra 2019. predložila Predlog izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.

Taksa je tada povećana sa 220 na 255 dinara.

Zakon o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis je donet 31. decembra 2015. godine i od tada se taksa za javni servis plaća preko računa za električnu energiju.

Ovo je treći put da se menja taj zakon i treće povećanje takse, budući da je krajem 2018. godine ona povećana sa 150 na 220 dinara

Izvor: Beta; Insajder