Taksisti protestuju, CarGo najavljuje krivične prijave (VIDEO)

Protesti taksista sa zahtevom da se kompaniji CarGo onemogući dosadašnji način rada nastavljen je i danas blokadom centralnih ulica, a kao odgovor na njihove zahteve svojevrstan performans održao je ispred Vlade i Vuk Guberinić, osnivač i direktor te kompanije.

Protest taksista Foto: Srđan Ilić

Predstavnici najvećih taksi udruženja su ispred Vlade čitali  Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, dok je Guberinić ministarki građevinarstva Zorani Mihajlović ostavio pismo sa magazinom Forbs u kome je ova kompanija proglašena za judnu od najinovativnijih kompanija 2019. On je najavio da će podneti krivične prijave protiv ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović zbog „trgovine uticajem i mahinacija“.

Taksisti u Beogradu danima protestuju zahtevajući da se CarGo „registruje u skladu sa Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ili da mu u suprotnom državi zabrani da radi”.

Oni su i danas blokirali raskrsnicu ulica Kneza Miloša i Nemanjine i javnim iščitavanjem Zakona o prevozu putnika nastojali da pokažu da u njemu nema „rupa”, kako je prethodno navela premijerka Ana Brnabić konstatujući  da „to što radi kompanija CarGo nije kršenje zakona, već apsolutno pronalaženje rupa o njemu”.

„Želimo da se zahvalimo premijerki koja nas je indirektno podržala time što je javno izjavila da CarGo firma ne posluje striktno po zakonu, već da se njihovo poslovanje sprovodi kroz rupu u tom zakonu i što je ukazala na sive zone poslovanja protiv kojih se ova vlast već godinama bori”, rekao je predsednik Saveza taksi udruženja Srbije Aleksandar Bjelić.

On je dodao da je ranije danas pokušao da zakaže sastanak sa premijerkom, koji bi bio održan ili pre ili nakon protesta.

„Ona je ponovo pokušala da nas ucenjuje time što je rekla da samo kada se budemo razišli možemo da razgovaramo. Moj odgovor je bio da je to u redu, vi radite svoje, mi ćemo raditi svoje, narod će shvatiti da ne sprovodite zakone koje donosite”, rekao je Bjelić.

Bjelić je inače u nekoliko navrata izjavio da su „glavni krivci što se zakon ne primenjuje ministri lokalne samouprave Branko Ružić i energetike Aleksandar Antić”. Na pitanje novinarke Insajdera zašto je baš njih izdvojio, on kaže da je Antić izdvojen kao osoba, a Ružić zbog rada Ministarstva na čijem je čelu.

„Ministra Antića smo apostrofirali zbog nekih drugih stvari, ne njegovo ministarstvo direktno, već njega kao osobu. Imam informaciju da on koči državne institucije da sprovode zakone”, kaže Bjelić za Insajder.

Dodaje da je ministar Ružić izdvojen jer je njegovo ministarstvo zaduženo za registraciju udruženja u Agenciji za privredne registre.

„Ako ne rade u skladu sa zakonom on treba da preduzme zakonske korake i to je ono što mi tražimo”, zaključuje Bjelić aludirajući na udruženje CarGo.

CarGo: Na blokadu i pretnje odgovaramo inovacijama

Na konferenciju za novinare ispred zgrade Vlade Republike Srbije osnivač i direktor kompanije CarGo Vuk Guberinić jutros je stigao fijakerom. Na takav potez se odlučio da bi, kako kaže, pokazao da Zakon o prevozu putnika ne prepozanje alternativni vid prevoza.

„Na blokadu i pretnje CarGo odgovara inovacijama, na pljuvanje CarGo kombija za osobe sa invaliditetom sa još većom pomoći, na pokušaj zloupotreba, trgovinu uticajem i mahinacijama mi odgovoramo krivičnim prijavama jer želimo da se brani vladavina prava u ovoj zemlji”, rekao je Guberinić.

On je ministarki Zorani Mihajlović doneo primerak magazina Forbs, koji je CarGo proglasio jednom od najinovativnijih kompanija u 2019. godini.

Guberinić je najavio da će ministarki Mihajlović sutra biti uručeno još jedno pismo „ali ovog puta od službenog lica”.

„Mi nećemo da budemo deo politizacije cele ove stvari koja već sada dobija velike razmere. Mi sve vreme, od početka osnivanja naše kompanije radimo u skladu sa svim zakonima ove republike. Ne bavimo prevozom, niti ćemo se ikad baviti prevozom”, naveo je Guberinić.

Pre nekoliko dana Guberinić je rekao će CarGo pomoći taksistima da formiraju novo taksi udruženje, uz garancije da će imati minimalnu platu 150.000 dinara, kao i da će pomoći i nabavku novih vozila.

„To udruženje zvaće se Novi taksi, a za sada je oko 100 taksista iskazalo zainteresovanost da pređe u njega”, najavio je on.

Sukob premijerke i ministarke

Da li CarGo posluje zahvaljujući „rupama u zakonu" ili nezakonito, predmet je i spora premijerke Ane Brnabić i ministarke Zorane Mihajlović.

Na izjavu premijerke Ane Brnabić da je CarGo pronašao „rupe” u zakonu, reagovalo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštivši da u Zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaju nema „rupa” i da udruženje CarGo radi nelegalno.

Bez pominjanja izjave premijerke, u saopštenju je navedeno da se Ministarstvo oglasilo povodom pojedinih stavova zvaničnika i predstavnika nevladinog sektora poput NALED-a, „u kojima se relativizuje činjenica da udruženje CarGo obavlja taksi delatnost suprotno zakonu”.

Izvor: Insajder