Telekom Srbija za Insajder: Kupili smo kablovskog operatora, ali ne i televiziju Kopernikus

Kompanija Telekom Srbija, čiji je većinski vlasnik država, kupila je Kopernikus Technology, drugog po veličini kablovskog operatora u Srbiji. Telekom Srbija je na pitanja Insajdera odgovorio da je investicija koštala manje od 1.000 evra po korisniku interneta i multimedije i da je plaćena je delom iz sopstvenih prihoda, delom iz kredita. Kako je Insajderu potvrđeno u Komisiji za zaštitu konkurencije, Telekom Srbija je dobio saglasnost za preuzimanje.

Telekom Srbije

Telekom Srbija AD kupio je 100 odsto udela u kompaniji Kopernikus Tehnology od poljskog investicionog fonda Abris, koji je bio vlasnik 51 odsto udela i kompanije Kopernikus Corporation LTD koja je kao manjinski vlasnik posedovala 49 odsto akcija.

Na pitanje Insajdera koliko je tačno plaćen Kopernikus Technology, u ovoj kompaniji nisu saopštili ukupan iznos, već podatak da je plaćeno manje od 1.000 evra po korisniku interneta i multimedije. Prethodno je Telekom Srbija u saopštenju za medije naveo podataka da Kopernikus Technology ima više od 200.000 televizijskih i internet korisnika.

U odgovoru za Insajder, Telekom Srbije je naveo da nije preuzeo televiziju Kopernikus, već samo kablovskog operatora.

 "Transakcija je finansirana delom iz sopstvenih sredstava, a delom iz kreditnog aranžmana, po izuzetno povoljnim tržišnim uslovima" , kažu u Telekomu.

U ovoj kompaniji je Insajderu rečeno i da je Komisija za zaštitu konkurencije dala saglasnost za akviziciju operatora Kopernikus Technology.

Iako to rešenje još nije objavljeno na zvaničnom sajtu Komisije za zaštitu konkurencije, u ovoj instituciji je Insajderu potvrđeno da je Telekom Srbije dobio saglasnost.

"Rešenje Komisije o ovoj akviziciji biće dostupno javnosti na sajtu čim postane pravosnažno" , naveli su u Komisiji.

Kako se može videti u zvanično objavljenim dokumentima u Agenciji za privredene registre, kompanija Telekom Srbija je 2. novembra 2018. podnela registracionu prijavu, kojom se upisuje kao vlasnik 100 odsto udela u Kopernikus Tehnology. Istovremeno je umesto Srđana Milovanovića za novog direktora imenovan Boris Ivežić.

Izvor: Insajder