Tender za izbor avio-prevoznika sa aerodroma „Morava“: 5,7 miliona evra za letove ka Beču i Solunu

Nakon što je na niškom aerodromu uvedeno 12 linija u javnom interesu na osnovu kojih, posle sprovedenog tendera, Er Srbija iz budžeta prihoduje pet miliona evra, sličan status Vlada je predvidela i za dve linije s Kraljevačkog aerodroma. Vlada je objavila tender za izbor avio prevoznika sa aerodroma Morava u Kraljevu, a rok ističe 21. novembra. Trogodišnji ugovor procenjen je na 5,7 miliona evra, s koliko će vlada subvencionisati kompaniju koja bude zadovoljila tenderske uslove.

Aerodrom Morava Foto: Wikipedia

Bojana Andjelic

Odluku o uvođenju linija od javnog značaja na kraljevačkom aerodromu Morava Vlada je donela 10. oktobra. Prema odluci Vlade, avioni bi trebalo da lete na linijama Kraljevo-Beč-Kraljevo i Kraljevo-Solun –Kraljevo i to po tri puta nedeljno. Za Beč bi avioni trebalo da saobraćaju od 1. decembra 2019. do 31. decembra 2021. godine, dok će Kraljevo-Solun-Kraljevo biti sezonska linija od 10. marta ove do 15. oktobra sledeće godine i 2021. u istim datumima.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, ponuđač mora imati najmanje jedan avion sa sedištem u Srbiji, kapaciteta najmanje sedamdeset putnika i još jedan pomoćni avion koji je takođe stacioniran u Srbiji.

Takođe, prevoznik mora imati najmanje 29 članova posade koji rade u Srbiji, uključujući četvoro zemaljskog osoblja, 10 pilota i 15 članova kabinskog osoblja, prenosi eKapija pisanje portala Exyuaviation.com.

Pored toga, kompanija mora imati 15 agenata u kol centru koji tečno govore srpski jezik. Kako se navodi u uslovima tendera, grupa prevoznika može podneti zajedničku ponudu.

Trogodišnji ugovor procenjen je na 5,7 miliona evra, a država će, dodaju, osigurati 297.800 evra u 2019. i 2,7 miliona evra 2020. i 2021. godine.

Linije koje su iz Kraljeva proglašene rutama od javnog interesa uključuju Beč i Solun, s tim da će prva linija za Beč funkcionisati tokom cele godine, počevši od 1. decembra 2019, dok će linija za Solun biti sezonska i trebalo bi da krene od sredine marta 2020.

Vlada, navodi se, zadržava pravo dodavanja novih ruta bez pokretanja novog tendera, međutim, vrednost ugovora za dodatne usluge ne sme prelaziti pet odsto ukupne vrednosti inicijalnog sporazuma.

Petar Vojinović, urednik portala "Tango six" kaže za N1 da je pogrešno tumačiti da se radi o prikrivenom subvencionisanju "Er Srbije".

"Po pravilima tendera, država će sa linijama od javnog značaja da nadoknađuje troškove operacije tih letova, plus neki jako mali procenat profita. Ali, taj procenat je daleko od nekih velikih para, odnosno upumpavanja para na taj način, ali opet je to trošak za poreske obveznike na globalnom nivou", objašnjava Vojinović.

Daleko veći uticaj na profitabilnost "Morave" imaće to što sa piste još uvek ne mogu da lete veći Erbasovi avioni, jer pista nije produžena, već samo tip ATR-a koji prima svega 70 putnika.

"Imamo trenutno infrastrukturno trenutno ograničenje da samo određena vrsta aviona može da sleće na taj aerodrom, a koje u ovom trenutku slučajno ima samo "Er Srbija". Ali, država mora da odredi sve te parametre po kojima se "Er Srbija" ili sve ostale kompanije prijavljuju", kaže Vojinović.

Izvor: ekapija, Exyuaviation.com, N1