Tepić: Nema kompromisa dok se ne ispune zahtevi

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da nema izlaska na izbore ako se ne oslobode mediji, ako Regulatorno telo za elektronske medije (REM) i Republička izborna komisija (RIK) “ne počnu da rade svoj posao, ako se ne prekine funkcionerska kampanja, kao i propagandni rat koji režim vodi protiv svih neistomišljenika”.

Marinika Tepić

“Takvi izbori biće nelegitimni, nećemo ih priznati, kao što nećemo priznati ni sve odluke te potencijalne Vlade koja se bude formirala”, poručila je Tepić.

Ona je na tribini u organizaciji "Novog optimizma" u Šapcu rekla da više nije pitanje šta bojkot izbora donosi ili ne, jer je o tome trebalo da se razmišlja pre no što je bilo ko stavio potpis na Sporazum sa narodom.

Tepić je istakla da nakon što je više od 200.000 građana potpisalo Sporazum “nema kompromisa dokle god se ne ispune zahtevi - kako tog dokumenta, tako i Stručnog tima protesta ‘1 od 5 miliona’”.

“Potpisali smo Sporazum sa narodom, nemamo pravo da se nećkamo. Ukoliko smo dali reč građanima, te reči se moramo držati. Nema delimičnog prihvatanja uslova, nego ono što smo potpisali - sve do jedne tačke”, zaključila je Tepić.

Deo stranaka opozicije, odnosno članovi Saveza za Srbiju i Pokreta slobodnih građana, najavili su da će bojkotovati predstojeće izbore, najavljene za mart ili april sledeće godine, ukoliko ne dođe do promene izbornih uslova. 

Početkom juna stručni tim koji je formiran na protestu „Jedan od pet miliona” za dijalog s predstavnicima vlasti predstavio je zahteve i preporuke u oblasti slobode medija i regularnosti izbora kojima bi se, kako se naveli, u narednih šest meseci mogli stvoriti uslovi za fer i slobodne izbore. Među zahtevima stručnog tima su da predsednik Srbije ne učestvuje u izbornoj kampanji na strani bilo koje liste, ostavke ministra i državnog sekretara Ministarstva kulture i informisanja, smena članova Saveta REM-a, izmene informativnog programa Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV).

Bojkot Skupštine Srbije opozicioni poslanici započeli su krajem januara, kada je u poseti srpskom parlamentu bio slovenački predsednik Borut Pahor. Bojkot je nastavljen i 11. februara, kada se raspravljalo o 40 tačaka dnevnog reda. Tada su opozicioni poslanici na svakih pola sata u skupštinskom holu držali konferencije za novinare o predloženim tačkama dnevnog reda.

Bojkot parlamenta deo je i Sporazuma s narodom, koje su potpisala 34 političke organizacije. Opozicija se Sporazumom obavezala, između ostalog, da će se zajednički boriti za slobodne medije i poštene izbore, ali i da, ukoliko se ne ispune uslovi za fer izborni proces, na izborima neće učestvovati.

Na Fakultetu političkih nauka juče je održan sastanak predstavnika vlasti i opozicije, a razgovori će, prema najavama, biti nastavljeni. Taj sastanak inicirao je Fond za otvoreno duštvo, a tema su bili izborni uslovi.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se na sastanku predstavnika vlasti i opozicije u Beogradu pričalo o tome kako promeniti izborni zakon i Poslovnik Skupštine, koji su usvojeni u vreme “aktuelne opozicije”.

Izvor: Beta, Insajder