Tepić: Ni u ponedeljak ne idemo na sastanak vlasti i opozicije, izbore treba bojkotovati

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je danas da ta stranka neće učestvovati na okrugom stolu vlasti i opozicije u ponedeljak, sve dok su ti sastanci “zatvoreni za javnost”.

Marinika Tepić

“To je bila naša crvena linija”, rekla je Tepić za TV N1, gde je gostovala sa Draganom Maršićaninom, savetnikom predsednika Demokratske stranke Srbije.

Govoreći o bojkotu izbora, ona je rekla da nema pogađanja o uslovima koji su proistekli iz protesta “Jedan od pet miliona”.

“Tek kad se ispuni svih 42 uslova iz nalaza stručnog tima približićemo se uslovima za izbore”, navela je Tepić.

Ona je dodala da se ne može desiti da bojkot izbora ne uspe, kao i da je to način da se otvori put ka vanrednim izborima pod fer uslovima. Potpredsednica SPS je podsetila da je njena stranka još u julu izašla sa zaključkom da već treba doneti odluku da se izbori bojkotuju.

"U ovakvim izbornim uslovima moramo bojkotavati. Nema načina da bojkot ne uspe. To je instrument da se deligitimizuje protivzakonito održavanje izbora. Protesti su doveli Aleksandra Vučića od 'ne dam ništa', do 'dajem sve'. Saterali su ga uza zid. Ne postoji građanin kojem će biti gore posle bojkota nego danas. Bojkot može samo da dovede do vanrednih izbora po regularnim uslovima", uverena je potpredsednica SSP-a.

Maršićanin: Sastanci vlasti i opozicije samo razmena različitih mišljenja

Maršićanin je rekao da DSS nije doneo odluku o izborima, kao i da će to uraditi kada se raspišu.

“U ovom momentu ne vidim da se bojkotom može nešto postići”, rekao je Maršićanin.

On je dodao je i da je nesporno kakvi su izborni uslovi, ali da se sa Savezom za Srbiju ne slaže u taktici, te da smatra da se “za promenu izbornih uslova treba strpljivo boriti u parlamentu, jer ako niste u Skupštini, onda je vaninstitucionalna borba jedino što vam preostaje”.

Maršićanin je rekao i da se na Fakultetu političkih nauka održava samo razmena mišljenja raznih političkih stranaka, a ne okrugli sto, i “ništa više od toga”, bez obavezujućih zaključaka. 

Novi sastanak predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka biće održan u ponedeljak, rekao je za Insajder Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo, koja je i organizator tog skupa. Antonijević je naveo da će prvi deo sastanka biti otvoren za javnost, a da će nakon njegovog završetka biti održana konferencija za novinare. Tema trećeg po redu skupa vlasti i opozicije je rad medija tokom izbornog ciklusa.

Osim predstavnika nevladnih organizacija Crta, Cesid i Transparentnosti Srbija, koje su bili prisutni i na prva dva sastanka, Antonijević kaže da će na sledeći biti pozvani i Lokal pres, Asocijacija medija i novinarska udruženja.

Udruženje novinara Srbije (UNS), međutim, odmah je saopštilo da ne može da prihvati poziv da učestvuje na sastanku posvećenom medijima jer, kako su naveli, nije uvažen zahtev UNS-a da se svim zainteresovanim novinarima omogući da prate ceo tok sastanka.

Prethodni sastanak vlasti i opozicije održan je u petak, a raspravljalo se o finansiranju izborne kampanje. Sastanak je bio zatvorenog tipa, ali je tada nakon njegovog završetka novinarima biti omogućeno da postavljaju pitanja. Na sastanak nisu došli predstavnici stranke Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i Marinika Tepić, kako su prethodno i najavili, a takođe nije došao ni Nebojša Stefanović, koji je na prethodnom sastanku predstavljao Srpsku naprednu stranku.

Nakon najavljivanja dela opozicije da će bojkotovati izbore dok se za njih ne stvore „fer i demokratski izborni uslovi“, a zatim i izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ga za bojkot „nije briga“ činilo da je dijalog malo verovatan.

Međutim, ipak je došlo do konkretnih pomaka kada je pre dve nedelje održan prvi sastanak predstavnika opozicije i vlasti u organizaciji Fondacije za otvoreno društvo i Fakulteta političkih nauka na kome se razgovaralo o izbornim uslovima.

Sastanak je bio zatvoren za javnost, a nakon održanog razgovora nijedan od učesnika nije davao izjave za medije, što je bio zahtev organizatora kako bi se „u atmosferi bez novinara otvoreno govorilo”.

Izvor: Beta, N1, Insajder