Tereza Mej podnela ostavku na mesto lidera Konzervativne partije

Tereza Mej dala je ostavku na mesto lidera Konzervativne partije, ali će ostati na premijerskoj funkciji dok se ne nađe zamena, što se očekuje krajem jula, preneo je Bi-Bi-Si.

Tereza Mej

Ona je danas parlametarnoj grupi Konzervativne partije i zvanično predala pismo ostavke. Najavljujući ostavku Mej je navela da je vreme da funkciju preuzme novi premijer koji će pokušati da sprovede Bregzit, izlazak Velike Britanije iz Evropske unije koji je bio zakazan za 29. mart.

Članovi Konzervativne partije, kojih ima oko 124.000, počeće izbor novo0g lidera 10. juna, a izabrana osoba će najverovatnije istovremeno preuzeti i funkciju premijera. Kako prenosi Bi-Bi-Si u trci za to mesto je 11 osoba.

Mej je ostavku najavila pre dve nedelje, a podržali su je nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

„Radim ovo bez imalo zle volje, ali uz ogromnu i beskrajnu zahvalnost što sam imala prilike da služim zemlji koju volim”, rekla je Mej.

U emotivnoj izjavi u svojoj rezidenciji, Mejeva je navela kako je „dala sve od sebe“ da sprovede rezultate referenduma iz 2016.

Podrška Terezi Mej opadala je postepeno otkako je nakon referenduma u junu 2016. godine na kome su se građani Velike Britanije izjašnjavali o izlasku iz EU, njena vlada u novembru prošle godine postigla sporazum s Unijom, koji je trebalo da bude usvojen u Parlamentu.

Od tada, britanski poslanici traže odlaganje izlaska iz EU i odbijaju da glasaju za Sporazum o Bregzitu. Poslednji put to se dogodilo 29. marta, na dan kada je Britanija trebalo da napusti Evropsku uniju.

Prvo odlaganje bilo je za 12. april, a najnoviji datum za izlazak Britanije zakazan je za 31. oktobar.

Uslovi pod kojim će Britanija napustiti EU i dalje nisu poznati. Tačka koja je izazvala najveće negodovanje britanskih poslanika jeste takozvani „bekstop” koji predviđa da Britanija ostane vezana trgovinskim pravilima za Evropsku uniju. Prema odredbama o „bekstopu”, Velika Britanija bi ušla u privremenu carinsku uniju s EU, što bi značilo da između Irske i Severne Irske ne bi bilo carinskih pregleda.

Izvor: Bi-Bi-Si, Insajder