Tereza Mej podnosi ostavku 7. juna, Bregzit ostaje neizvestan

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je danas da će podneti ostavku 7. juna. Takvu odluku podržali su francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, istovremeno poručujući da je prerano sada komentarisati dalji tok Bregzita. Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker je, s druge strane, povodom ostavke izjavio da se ništa neće promeniti u stavu Evropskog saveta o izlasku Velike Britanije iz EU.

Tereza Mej

“Radim ovo bez imalo zle volje, ali uz ogromnu i beskrajnu zahvalnost što sam imala prilike da služim zemlji koju volim”, zaključila je Tereza Mej.

U emotivnoj izjavi u svojoj rezidenciji, Mejeva je rekla kako je „dala sve od sebe“ da sprovede rezultate referenduma iz 2016.

Kako je navela, duboko žali jer nije uspela da izvede zemlju iz EU i dodala da taj posao ostaje njenom nasledniku koji će morati da nađe konsenzus u parlamentu.

"To je moguće samo ako sve strane žele kompromis", rekla je Mej.

Ona je dodala i da je ponosna na napredak ostvaren u poslednje tri godine.

Mej je rekla i da će ostati tehnička premijerka još nekoliko nedelja dok poslanici i članovi Konzervativne partije ne izaberu njenog naslednika.

Merkel i Makron: Suviše rano govoriti o posledicama po Bregzit

Povodom najavljene ostavke Tereze Mej francuski predsednik Emanuel Makron pozdravio je "hrabar posao" koji je obavila britanska premijerka i založio se za "brzo razjašnjenje" oko Bregzita, dok je nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da "poštuje" njenu odluku. 

"Nemačka Vlada neguje svoju blisku saradnju sa britanskom Vladom i to će tako ostati", poručila je portparolka Martina Fitc, odbijajući da se izjasni o posledicama ostavke na Bregzit, što je, kako je navela "proces koji zavisi od razvoja britanske unutrašnje politike".

"Suviše je rano spekulisati o posledicama ove odluke. Principi Evropske unije nastavljaju da se primenjuju, odnosno prioritet je da se očuva dobro funkcionisanje EU, što zahteva brzo razjašnjenje", rekao je Makron u saopštenju francuskog predsedništva.

Junker: Ništa se neće promeniti u stavu Evropskog saveta

Govoreći o ostavki Mejeve, šef Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je kako je britanska premijerka hrabra žena prema kojoj ima veliko poštovanje, dodajući da ne oseća nikakvu "ličnu radost" u njenoj ostavci. Kako je prenela pomoćnica porptarolke Evropske komisije Mina Andreeva, ništa se neće promeniti u stavu koji je usvojio Evropski savet o sporazumu o izlasku.

"Predsednik Evropske komisije Junker spreman je da uspostavi radne odnose sa novim premijerom, ko god on bio, bez prekidanja razgovora sa Terezom Mej", rekla je portparolka Evropske komisije i poručila da ostavka britanske premijerke ništa ne menja u stavu evropske dvadesetsedmorice prema sporazumu postignutom za izlazak Velike Britanije iz EU.

"Mi ćemo poštovati novog premijera ali ništa se neće promeniti u stavu koji je usvojio Evropski savet", izjavila je pomoćnica porptarolke EK.

Podsetimo, podrška Terezi Mej opada otkako je nakon referenduma u junu 2016. godine na kome su se građani Velike Britanije izjašnjavali o izlasku iz EU, njena vlada je u novembru prošle godine postigla sporazum s Unijom, koji mora biti usvojen u Parlamentu.

Od tada, britanski poslanici traže odlaganje izlaska iz EU i odbijaju da glasaju za sporazum o Bregzitu. Poslednji put to se dogodilo 29. marta, na dan kada je Britanija trebalo da napusti Evropsku uniju,.

Kako bi postigla većinu prilikom glasanja u Parlamentu, premijerka je početkom maja pozvala opozicionu Laburističku stranku na uspostavljanje kompromisa i okončanje višemesečne političke blokade oko britanskog izlaska iz Evropske unije.

Datum i uslovi Bregzita i dalje nisu poznati.

Izvor: BBC, Beta, Insajder