Tim SZO izašao iz karantina u Vuhanu i počeo istragu porekla koronavirusa

Tim Svetske zdravstvene organizacije (SZO) izašao je danas iz karantina u kineskom gradu Vuhanu kako bi započeo terenski rad u misiji utvrđivanja činjenica o poreklu virusa koji je izazvao pandemiju kovida-19.

Svetska zdravstvena organizacija

Istraživači, koji su po dolasku u Kinu morali da provedu 14 dana u karantinu, viđeni su da izlaze iz hotela i ulaze u autobus, ali se ne zna gde su otišli. 

Misija je pod političkim pritiskom, jer Kina nastoji da izbegne krivicu za navodne greške u svom ranom odgovoru na izbijanje pandemije. Glavno pitanje je gde će kineska strana omogućiti istraživačima da idu i sa kim će moći da razgovaraju.

Kina je prvobitno onemogućila timu strućnjaka SZO da uđe u zemlju. Njima je uskraćen ulazak u zemlju zbog problema s vizama za dva člana tima. Kina je, međutim, to osporila tvrdeći da se još radi na detaljima posete, uključujući datume, dodajući da je Peking prihvatio dugo očekivanu istragu posle višemesečnih pregovora sa SZO. 

Nakon toga, najavljen je i dolazak tima stručnjaka SZO.

Glavna teorija da su prve zaraze među ljudima bile na pijaci u Vuhanu, dovedena je u pitanje pošto je otkriveno nekoliko ranih slučajeva bez očigledne veze s tom lokacijom, ali uprkos nesigurnosti oko tačne rute prenosa, stručnjaci SZO-a tvrde da istraga mora početi u Vuhanu i pratiti podatke iz studija sprovedenih u tom gradu.

Međunarodnu istragu o koronavirusu je zatražila i Bela kuća.

Izvor: Beta, Insajder