TOK: Još sedam osoba uhapšeno zbog slučaja Jovanjica, među njima i pripadnici državnih struktura

U okviru nastavka istrage o poljoprivrednom gazdinstvu Jovanjica, gde je policija u novembru pronašla plantažu marihuane, uhapšeno je još sedam lica, dok je osmo u pritvoru, a deveto lice u bekstvu, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal. Među uhapšenima je i pet pripadnika državnih organa A.T. i B. R. , R. B., M. K. i Z. B. kao i lica M. T. i S. M. U saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal se osim činjenice da su privedeni bili pripadnici državnih organa ne navodi u kojim su službama bili zaposleni, odnosno angažovani i na kojim pozicijama. 

Jovanjica

„Navedena lica privedena su zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojne droge, zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje isprava“, dodaje se u saopštenju.

Članovi ove organizovane kriminalne grupe, kako se dodaje, su u periodu od početka 2019. do 14. novembra 2019. vršila navedena krivičina dela po nalogu organizatora Predraga Koluvije koji se već nalazi u pritvoru.

Svim licima lišenim slobode određeno je policijsko zadržavanje i ona će uz krivičnu prijavu biti sprovedena Tužilaštvu za organizovani kriminal, a u akciji privođenja učestvovala je i Bezbednosno-informativna agencija, Ministarstvo unutrašnjih poslova, SUK i SBPOK.

Podsetimo, Predrag Koluvija i ostali uhapšeni su sredinom novembra zbog sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Policija je, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, ušla na poljoprivredno dobro "Jovanjica" u blizini Stare Pazove i tamo pronašla ilegalnu laboratoriju za proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima. Tom prilikom zaplenjeno je 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljika ove opojne droge u sirovom stanju, težine skoro četiri tone.

O pronalasku marihuane gazdinstvu Jovanjica, međutim, prvo je samo RTV objavio nezvaničnu informaciju, a bilo je čudno da se MUP ovim povodom nije oglašavao. Potvrda je stigla tek sedam dana kasnije kada je Tužilaštvo za organizovani kriminal potvrdio za Insajder da doneta je naredba o sprovođenju istrage protiv devet osoba zbog sumnje da su od januara do novembra 2019. u staklenicima privrednog društva „Jovanjica“ uzgajali opojnu drogu kanabis ili marihuanu.

Insajder tada otkriva i da je vlasnik Jovanjice imao dozvolu da uzgaja industrijsko konoplje i to da bi izvozio u zemlje u kojima je marihuana u medicinske svrhe dozvoljena. Zato još više čudi činjenica da ovo gazdinstvo, čije se organsko voće i povrće može kupiti u brojnim radnjama širom Srbije, nije adekvatnije kontrolisano.

U međuvremenu Birn je objavio nezvanične informacije da je Koluvija prvo zaustavljen sa rotacijom i da je prilikom privođenja pokazao i policijsku značku za koju je ubrzo ministar policije Nebojša Stefanović naveo da je falsifikat navodno izdat 2009. godine.

„Ova legitimacija sa brojem postoji kod drugog policajca, koji se nalazi u jednoj od PU u Kruševcu ili Kraljevu. Utvrđeno da je skenirana ili manipulisana sa nekom od legitimacija, uklapane su slika i brojevi. To se dešavalo u nekom ranijem periodu, misleći da to može 2009", rekao je tada Stefanović.

Na pitanje novinara kako je moguće da je Koluvija toliko dugo imao falsifikovanu policijsku ispravu, Stefanović je rekao da se utvrđuju sve okolnosti.

"Ako je imao 2009. godine i nije je pokazivao nigde, mogao je da je drži u džepu, to je pitanje za bezbednosne organe od 2009. na ovamo. Policija je prvi put kada ju je iskoristio pred nekim pripadnikom MUP-a utvrdila da se radi o falsifikatu i privela čoveka i utvrdila i postojanje ostalih krivičnih dela što se tiče toga", naveo je Stefanović.

U novogodišnjem intervjuu za Blic, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su u slučaj Jovanjica umešani pojedinci iz MUP-a, BIA i čak i lica iz vojnih struktura koji su, kako je rekao, izdavali lažne legitimacije.

Insajder je otkrio i da je poljoprivredno imanje Jovanjica od 2016. dobila najmanje tri kredita od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza. Prema analizi novinara Insajdera, ukupan iznos ovih kredita je 3,9 miliona evra.

Predstavnici opozicije odmah nakon hapšenja tvrdili su da država štiti vlasnika Jovanjice, a izneta je i tvrdnja da je posle hapšenja Koluvija nazvao Andreja Vučića. Sam Koluvija je to, preko svoje advokatice, iz pritvora demantovao, a funkcioner SNS-a Miloš Vučević podneo je i krivičnu prijavu protiv Andreja i Aleksandra Vučića kako bi, kako je tada rečeno, na sudu bilo dokazano da je ovo laž.

Sve ove činjenice ne bi smele da se svedu na optužbe vlasti i opozicije već bi morale da budu alarm predstavnicima vlasti da u Srbiji ne postoji adekvatna kontrola šta tačno - oni koji dobiju dozvolu države da proizvode industrijsku konoplje - zaista i proizvode, a kasnije i izvoze.

Izvor: Insajder