TOK od BIA i VBA zahtevao da ispitaju poslovanje Krušika s privatnim trgovcima oružja

Tužilaštvo za organizovani kriminal je od Vojnobezbednosne agencije (VBA) i Bezbednosno informativne agencije (BIA) tražilo da ispitaju poslovanje Krušika sa privatnim trgovcima oružja, potvrđeno je Insajderu u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Specijalni sud i Tužilaštvo za organizovani kriminal. Foto: Srđan Ilić

Nezvaničnu informaciju o ovome najpre je objavio nedeljnik NIN, navodeći da je Tužilaštvo za organizovani kriminal Bezbednosno informativnoj agenciji i Vojnobezbednosnoj agenciji 18. novembra uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja "povodom javno iznetih tvrdnji o privilegovanju određenog broja pravnih lica u privatnom vlasništvu u vezi sa kupovinom i prodajom naoružanja i vojne opreme fabrike Krušik".

Tvrdnje o privilegovanim preduzećima u javnost je izneo radnik Krušika Aleksandar Obradović koji se u delu javnosti zbog toga smatra uzbunjivačem. Prema oceni tužilaštva, on nema taj status jer je svoje tvrdnje najpre izneo u medijima, a ne nadležnim institucijama. Obradović se trenutno nalazi u kućnom pritvoru budući da ga tužilaštvo tereti za odavanje službene tajne.

Obradović je u intervjuu iz kućnog pritvora za N1 naveo je da ima sumnju da su najviši predstavnici vlasti umešani u trgovinu oružjem, a da o zloupotrebama u protekle četiri godine „žmure” sve nadležne institucije.

Informacije o poslovanju Branka Stefanovića, oca ministra policije sa oružjem, pojavile su se još prošle godine. O njima je pisao nedeljnik NIN, a BIRN je u novembru 2018. objavio da je otac ministra policije, kao predstavnik kompanije GIM iz Beograda, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije.

Priču je aktuelizovao specijalizovani međunarodni portal „Arms Watch”, koji je 15. septembra pisao da je GIM kupovao oružje po povlašćenim cenama u odnosu na državni SDPR.

Kako prenosi agencija Beta, NIN u novom broju, koji će se na kioscima pojaviti sutra, otkriva nove detalje o poslovanju privilegovanih preduzeća koja su od Krušika dobijala oružje po povoljnijim cenama, ponekad nižim i od cene koštanja mina.

NIN otkriva i da je Krušik morao da se zadužuje, dok su mu GIM, Partizan tek i Internešnal golden grupa iz Abu Dabija, čiji je jedan od akcionara Vlada UAE, dugovali sedam miliona evra za isporučeno naoružanje.

Nadzorni odbor Krušika 12. marta 2018, deset dana nakon što je istekao rok da Srpskoj banci vrati poslednju ratu dugoročnog kredita od 449.966 evra, ovlastio je tadašnjeg direktora Mladena Petkovića da zatraži da se taj rok produži do 31. maja, jer, kako otkriva NIN, Krušik na računu nije imao dovoljno novca.

U zapisniku sa sednice Nadzornog odbora, u koji je NIN imao uvid, navodi se da poslednja rata kredita od Srpske banke nije izmirena jer Krušik nije naplatio potraživanja od svojih dužnika. Nakon toga, Krušik je 27. novembra 2018. od Srpske banke pozajmio još dva miliona evra, a zauzvrat je morao da založi brojne nepokretnosti i poslovni prostor.

U isto vreme dok je Krušik stavljao pod hipoteku svoju imovinu da bi obezbedio novi kredit, GIM Gorana Todorovića, s kojim se povezuje i otac ministra policije Branko Stefanović, postaje vlasnik ekskluzivnog poslovnog prostora u centru Beograda.

NIN otkriva i nove dokumente, iz februara ove godine koji, kako je navedeno, potvrđuju sumnje da privilegovane firme mine iz valjevske fabrike nabavljaju po povoljnijim cenama od drugih, već i da ih dobijaju čak i ako nisu platile ugovorenu cenu.

Iako je deo ugovora, zaključen sa GIM-om za kupca iz Saudijske Arabije, vredan 5,5 miliona dolara realizovan do kraja prošle godine, Krušik navodi da je "ostalo za naplatu 3.431.835 dolara".

Izvor: Beta, Insajder