TOK za Insajder: Kosovsko tužilaštvo nije dostavilo ključne dokaze o slučaju Ivanović što otežava rad

Na istrazi ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda paralelno rade i kosovsko i srpsko tužilaštvo, ali i dalje nema pomaka niti osumnjičenih. Umesto da zajednički rad dva tužilaštva olakša istragu, u ovom slučaju olakšava izgovore – oba tužilaštva tvrde da im ono drugo nedostavljanjem dokaza otežava rad. I dok kosovski tužilac za Insajder navodi da je tužilaštvo na Kosovu spremno da sarađuje sa Specijalnim tužilaštvom Srbije, u tužilaštvu u Beogradu tvrde da su upravo nadležni sa Kosova odgovorni što istraga stoji.

Oliver Ivanović

Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje paralelno sa Specijalnim tužilaštvom na Kosovu, sprovodi predistražni postupak u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, predsednika Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda, tvrdi da im nadležni s Kosova ne dostavljaju najvažnije dokaze i podatke.

Kako navodi Tužilaštvo za organizovani kriminal u odgovoru Insajderu, nedostavljanjem ključnih dokaza otežan je dalji rad u ovom predistražnom postupku.

„Organi Republike Srbije dostavili su sve dokaze i informacije do kojih su došli u dosadašnjem toku predistražnog postupka, dok su privremeni organi samouprave u AP KiM dostavili samo deo traženih dokaza i podataka, što otežava dalji rad u predistražnom postupku, pogotovo ako se ima u vidu da nisu dostavljeni najvažniji dokazi i podaci, koji su traženi u prvim danima po izvršenom krivičnom delu“, navodi se u odgovoru Insajderu.

Sa druge strane, kako tvrde, organi Republike Srbije dostavili su, preko Tužilaštva za organizovani kriminal i MUP-a, sve dokaze i informacije do kojih su policija i BIA došli u dosadašnjem toku predistražnog postupka.

„Tužilaštvo za organizovani kriminal, MUP i BIA nastavljaju da rade na prikupljanju svih podataka i dokaza koji bi doveli do otkrivanja učinilaca“, navodi se na kraju dopisa sa odgovorima Insajderu.

Podsetimo, juče je bilo šest meseci od kada je Oliver Ivanović, lider GI SDP ubijen ispred svoje kancelarije u Kosovskoj Mitrovici.

Iako su i predsednik Kosova i predsednik Srbije u nekoliko navrata isticali koliko je ova istraga važna i da će ubice i nalogodavci biti otkriveni, to se do danas nije desilo.

Za kočenje istraga i činjenicu da već šest meseci nema odgovornih za ubistvo Ivanovića, nadležni u Prištini i Beogradu i ranije su se međusobno optuživali.

Kako je juče za Insajder izjavio portparol Specijalnog tužilaštva Kosova Ekrem Ljutfiu u ovom postupku saslušan je znatan broj svedoka, ali još nema osumnjičenih za ubistvo Ivanovića.

Zanimljivo je, da su ovakvi odgovori nadležnih i u Beogradu i Prištini stigli više od deset dana od kada je misija EU za vladavinu prava na Kosovu potvrdila informaciju da su se srpska i kosovska policija sastale u vezi sa istragom ovog ubistva.

Vučić: Ima napretka u istrazi ubistva Ivanovića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su srpski istražni organi napredovali poslednjih nedelja u istrazi ubistva Olivera Ivanovića i da je uveren da će biti učinjeno sve da taj slučaj bude rešen, ali da u ovom trenutku još nema lica koje bi bilo osumnjičeno za taj zločin.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka s francuskom predsednikom Emanuelom Makronom, rekao da, nažalost, Beograd nema efektivnu vlast na Kosovu i da Srbija nije mogla da sprovede uviđaj niti je imala pravo da vodi istragu, već su to učinile prištinske vlasti.

"Sve podatke smo dostavili Prištini i spremni smo u svakom trenutku da sarađujemo jer je to za nas ključno pitanje. Tražili smo od nekih stranih službi satelitske snimke da vidimo gde su se sakrile ubice, ali su nam rekli da ništa ne može da se iskoristi iz tih snimaka jer je bila magla. Mi smo, uprkos tome, tražili da ih dobijemo ali ih nismo dobili", rekao je Vučić.

On je dodao da nema savršenog zločina već samo velike potrebe i velike nade da će i taj zločin biti rešen. "Ja sam u to uveren. I ne pitam ko može da nam pomogne, već sam siguran da će sve biti urađeno da se i to reši. To je za nas jedno od ključnih pitanja", rekao je Vučić.