Tramp: Biće mi drago da ugostim Tačija i Vučića da proslavimo budući istorijski sporazum

Predsednik SAD Donald Tramp je uputio pismo predsedniku Kosova Hašimu Tačiju u kojem je naveo da je Vašington spreman da Tačiju pruži pomoć u naporima da postigne dogovor koji bi uvažavao interese Kosova i Srbije. Tači je pismo objavio na svom Fejsbuk nalogu.

Donald Tramp

Predsednik SAD pozdravio je, kako je naveo, Tačijeve napore za pomirenje sa Srbijom.

“Ukoliko se ne iskoristi ova jedinstvena prilika, to bi bio tragičan korak unazad, budući da se šansa za postizanje sveobuhvatnog mira verovatno neće ponoviti u skorije vreme. Pozivam Vas i ostale kosovske lidere da ugrabite ovu jedinstvenu priliku, da budete ujedinjeni tokom mirovnih pregovora, i da se uzdržite od poteza koji bi otežali postizanje sporazuma”, naveo je Tramp.

Tramp u pismu navodi i da su SAD investirale mnogo u uspeh Kosova kao nezavisne, suverene države.

“Spremni smo da Vam pomognemo u naporima da postignete sporazum koji uvažava interese i Kosova i Srbije. Takav sporazum je nadohvat ruke. Biće mi drago da ugostim Vas i predsednika Aleksandra Vučića u Beloj kući da proslavimo ono što bi predstavljalo istorijski sporazum”, naveo je Tramp u pismu Tačiju.

Tramp je u pismu izrazio zadovoljstvo razgovorom sa Tačijem na proslavi Dana primirja u Parizu, ističući da je Kosovo ključni partner Vašingtona za očuvanje mira i stabilnosti u Evropi.

Predsednik Kosova Hašim Tači zahvalio se danas predsedniku SAD Donaldu Trampu na pismu u kome izražava snažnu podršku nezavisnosti Kosova i zajedničkom nastojanju da se postigne sveobuhvatni sporazum između Kosova i Srbije.

Nekoliko sati kasnije, preko portala Politiko, stigla je vest da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio pismo od predsednika SAD nalik onom koje je danas objavio Hašim Tači. Ovu informaciju portal je objavio pozivajući se na Vučićevu savetnicu za medije.

Tači je u svojoj Tviter poruci rekao da se i on raduje tome da proslavi "konačnost mira" u Beloj kući i otvaranju puta Kosova u članstvo NATO, EU i UN.

Inače, nakon što je premijer Kosova Ramuš Haradinaj juče „grubo odbio“ predlog da se ukinu takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerine, komesari za trgovinu Sesilija Malstrom i za proširenje i politike dobrosusedstva Johanes Han, uputili su premijeru Kosova Ramušu Haradinaju pismo u kojem zahtevaju da i pored formiranja pregovaračke ekipe Kosova dijalog i dalje vodi predsednik Kosova Hašim Tači.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je juče, na sednici Saveta za sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU Kosovo, rekao da je neprijatelj Kosova svako ko govori o granicama, teritoriji ili bilo kojoj drugoj korekciji.

Haradinaj je takođe rekao da on i vlada nikada nisu doveli u pitanje značaj dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, jer je to jedini put napred za obe zemlje, kako bi postale ravnopravne članice evropske porodice.

S druge strane, na sednici Saveta bezbednosti UN-a, koja je juče održana na inicijativu Srbije zbog formiranja vojske Kosova, predsednik Aleksandar Vučić je poručio da je uplašen za budućnost srpskog naroda, ali i celog regiona. On je tražio da se Ujedinjene nacije mnogo više uključe u rešavanje problema Kosova, uz konstataciju da nema ništa protiv EU.

Izvor: N1