Tramp doneo odluku o izlasku SAD iz klimatskog sporazuma

Predsednik SAD Donald Tramp  doneo je odluku da njegova zemlja izađe iz Pariskog mirovnog sporazuma. Ovu vest  objavljuju  američki mediji,  pozivajući se na izvore upoznate sa Trampovom odlukom, a prenose BBC i Sputnjik. 

Donald Tramp

Navodi se i da se razrađuju detalji izlaska SAD iz ovog sporazuma.

Na nedavnom samitu G7 članice su pokušale da postignu jedinstvo u borbi protiv klimatskih promena, ali do toga nije došlo zbog pozicije SAD koje su odbile da se pridruže dogovoru i potvrde privrženost sporazumu.  Nakon samita američki predsednik Donald Tramp objavio je na svom tviter nalogu da će odluku doneti posle povratka u SAD. 

Kako javlja CNN, ova  indikativna odluka o povlačenju iz Pariskog sporazuma,  znači raskid „sa svim nacijama na planeti" i ključni otklon od prethodne administracije Baraka Obame.  

Prema CNN-u, Tramp se navodno, u utorak, sreo sa ključnim čovekom  koji se zalaže za izlazak iz sporazuma, Skotom Pruitom, čelnikom Agencije za zaštitu životne sredine.

Precizan mehanizam za napuštanje dogovora o klimatskim promenama još nije utvrđen ali Tramp je jasno stavio do znanja da namerava d aispuni svoje predizborno obećanje.

Formalna objava odluke očekuje se tokom nedelje, javlja CNN.