Tramp: Izgleda da je novinar Džamal Kašogi zaista mrtav

Predsednik SAD donald Tramp izjavio je danas da "zaista izgleda" da je nestali saudijski novinar Džamal Kašogi mrtav. Tramp je dodao da će posledice po Saudijce "morati da budu vrlo oštre" ako se pokaže da su ga oni ubili.

Donald Tramp

Državni sekretar SAD Majk Pompeo danas je upoznao Trampa sa rezultatom posete Saudijskoj Arabiji i Turskoj gde je bio pre dva dana da bi razgovarao o nestalom novinaru.

Tramp je ranije upozorio da će Saudijska Arabija biti suočena sa "teškom kaznom" SAD ako se utvrdi da je bila odgovorna za Kašogijevu smrt.

Američke vlasti saopštile su da Saudijskoj Arabiji "daju nekoliko dana" da rasvetli nestanak novinara Džamala Kašogija kome se gubi svaki trag 2. oktobra kada je otišao u konzulat svoje zemlje u Istanbulu.

On je od prošle godine živeo u SAD, gde se sklonio iz straha da ne bude uhapšen. Za Vašington post je pisao o Saudijskoj Arabiji, kritikujući njenu vojnu intervenciju u Jemenu, nedavni diplomatski spor s Kanadom i hapšenja aktivista za prava žena.

"Treba da im ostavimo još nekoliko dana kako bi sproveli istragu", rekao je Pompeo posle sastanka s predsednikom Trampom, a po povratku iz posete Rijadu.

Trenutno turska i saudijska vlada vode odvojene istrage oko Kašogijevog nestanka.

Turski zvaničnici su saopštili da veruju da je 15 Saudijaca koji su u Istanbul stigli 2. oktobra povezano sa Kašogijevim nestankom i ubistvom. Turske vlasti navode je novinar ubijen i da mu je telo raskomadano u konzulatu Saudijske Arabije.

Saudijska Arabija je demantovala takve navode, ali nisu izneli nijedan dokaz da je Kašogi napustio konzulat.

Kašogijeva verenica, koja ga je čekala ispred konzulata, rekla je da nije videla njegov izlazak.

Nestanak novinara prouzorkovao je diplomatski rat između Saudijske Arabije i SAD. Saudijska Arabija je upozorila da će odgovoriti na svaku pretnju i eventualnu meru, posle izjave predsednika SAD Donalda Trampa da će "žestoko kazniti" Rijad ako se ustanovi njegova odgovornost za nestanak novinara.

Izvor: Beta, ABC news