Tramp: Jerusalim glavni grad Izraela

Američki predsednik Donald Tramp objavio je danas da SAD priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela i naveo da je naložio Stejt departmentu da počne pripreme za preseljenje ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim.

Donald Tramp

Tramp je u obraćanju iz Bele kuće rekao da je "siguran da je vreme da zvanično prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela" i da smatra da je ta promena u interesu SAD, navodi Asošiejted pres.

On je tim potezom odstupio od višedecenijske američke politike prema izraelsko-palestinskom konfliktu, a naveo je da ta odluka "označava početak novog pristupa konfliktu Izraela i Palestinaca".

Tramp je dodao da će SAD podržati rešenje izraelsko-palestinskog konflikta po modelu dve države, ako to rešenje prihvate i Izraelci i Palestinci, prenosi Bi-Bi-Si.

Rekao je da je odluka o priznanju Jerusalima kao glavnog grada i preseljenju ambasade "zakasnela" i da će unaprediti mirovni proces na Bliskom istoku, kao i da on namerava da učini "sve što je u njegovoj moći da pomogne sklapanju" mirovnog sporazuma.

Predsednik SAD je naveo da će "naravno biti neslaganja" s njegovim potezom i pozvao na smireno reagovanje na njegovu objavu.

Status Jerusalima je jedan od najeksplozivnijih nesporazuma izmedju Izraela i Palestinaca i međunarodna zajednica smatra da ga valja rešiti za pregovaračkim stolom.

Izraelski lideri smatraju ujedinjeni Jerusalim večnom prestonicom Izraela, dok Palestinci u njegovom istočnom delu nameravaju da proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.

Neimenovani zvaničnici su rekli ranije da će priznavanje Jerusalima kao izraelske prestonice biti priznavanje "istorijske i sadašnje realnosti", a ne političko saopštenje, prenosi AP.

Izrael smatra Jerusalim svojim glavnim gradom, međutim, međunarodna zajednica se zalaže da status grada bude određen kroz mirovne pregovore. Palestinci prisvajaju istočni Jerusalim kao glavni grad svoje buduće države, ali je Izrael okupirao istočni deo grada 1967. i kasnije ga prisvojio.

Američki konzulat u Jerusalimu upozorio je da će možda izbiti demonstracije u starom gradu Jerusalima, i zabranio vladinom osoblju i njihovim porodicama da putuju u taj deo grada.

Natenjahu: Ovo je istorijski dan; Abas: Žalosna odluka

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ocenio je današnji dan istorijskim zbog Trampove odluke.

Netanjahu je rekao da je Trampova odluka "važan korak ka miru" i dodao da ona neće izmeniti ništa po pitanju svetih mesta tri glavne monoteističke vere u Jerusalimu, javio je Asošiejted pres.

"Odluka predsednika je važan korak ka miru, jer nema mira koji ne uključuje Jerusalim kao glavni grad države Izrael", rekao je Netanjahu.

Netanjahu je najavio da će Izrael nastaviti da saradjuje s Trampom i njegovim timom na ostvarenju sna o miru.

Palestinski predsednik Mahmud Abas ocenio je da SAD ne mogu više igrati istorijsku ulogu posrednika u mirovnim pregovorima s Izraelcima.

"Ovim žalosnim odlukama SAD namerno podrivaju sve mirovne napore i proklamuju da napuštaju ulogu sponzora mirovnog procesa koju su igrale u poslednjim decenijama", rekao je Abas u obraćanju emitovanom preko palestinske televizije, preneo je Frans pres.

Vlada Jordana, zaštitnika svetih mesta u Jerusalimu, osudila je kao kršenje međunarodnog prava saopštenje Trampa o priznavanju Svetog grada kao prestonice Izraela.

Egipat, prvi arapski sused koji je sklopio mir s Izraelom 1979. godine, odbacio je Trampovu odluku označivši je kršenjem međunarodnih rezolucija o statusu tog grada, preneo je AP.

I ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu je osudio ovu odluku.

On je nakon sastanka sa ministrima spoljnih poslova Srbije i BiH, Ivicom Dačićem i Igorom Crnadkom u Beogradu, rekao da je to pogrešna odluka, u suprotnosti sa međunarodnim pravom i odlukama UN, koja će poremetiti stabilnost.

"Ne može jedna zemlja da dovede druge pred svršen čin", rekao je Čavušoglu novinarima.

Izvor: Beta, B92