Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost podneo ostavku

Američki predsednik Donald Tramp otpustio je svog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona. Tramp je na Tviteru danas objavio da je Boltona sinoć obavestio da mu nisu više potrebne njegove usluge u Beloj kući i da je zatražio njegovu ostavku, dok je Bolton napisao je sinoć ponudio svoju ostavku, na šta je, kako navodi, američki predsednik odgovorio „pričaćemo o tome sutra“.

Džon Bolton

Tramp je napisao i da se „veoma nije slagao sa mnogim Boltonovim predlozima, kao i ostali u admisitraciji“, dodajući da mu je Bolton jutros predao ostavku.

Tramp je najavio da će imenovati novog savetnika za nacionalnu bezbednost iduće nedelje.

Bolton je Trampov treći savetnik za nacionalnu bezbednost, imenovan je u aprilu 2018. godine posle odlaska generala H.R Makmastera. Važio je za pristalicu „tvrde linije“ u spoljnoj politici još od administracije Ronalda Regana, a postao je poznat po svojoj glasnoj podršci ratu u Iraku dok je bio američki ambasador pri UN pod predsednikom Džordžom V. Bušom.

U našoj javnosti Bolton je poznat po stavovima o Kosovu koji su znatno odudarali od uobičajenih u američkoj administraciji.

On je u intervjuu za Glas Amerike 2008. godine, nakon jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, rekao da ne preporučuje državama u regionu da priznaju Kosovo, „jer je u pitanju zaštita suštinskog koncepta da ljudi različitog etničkog porekla žive zajedno u okviru granica heterogenih zemalja“.

Upozoravao je na predsednikovo brzo približavanje Severnoj Koreji i bio je protiv Trampove prošlogodišnje odluke da povuče trupe iz Sirije.

Bio je američki ambasador u UN.

Izvor: Beta