Trampov zet svedočio pred Senatom: Nisam bio u dosluhu sa Rusima tokom kampanje

Džared Kušner, savetnik u Beloj kući i zet predsednika Amerike Donald Trampa završio je svedočenje pred odborom američkog Senata za bezbednosna pitanja i ponovio da nije bio u dosluhu sa Rusima tokom predizborne kampanje, da ne zna nikoga ko jeste kao i da ništa pogrešno nije uradio.

Džared Kušner, savetnik u Beloj kući i zet predsednika Amerike Donald Trampa završio je svedočenje pred odborom američkog Senata za bezbednosna pitanja. Foto: Beta/AP/Manuel Balce Ceneta

Kušner se danas pojavio pred novinarima u jednom od retkih izjava u javnosti i pročitao svoje saopštenje ispred Bele kuće.

Njegovi komentari bili su slični kao i saopštenje koje je objavio ranije danas pred svedočenje u Senatu iza zatvorenih vrata.

Kušner je u izjavi dostavljenoj Asošijeted presu naveo da je imao samo četiri kontakta s Rusima tokom predsedničke kampanje i perioda između izbora i stupanja Trampa na dužnost i da nijedan od tih kontakata nije bio neprikladan.

Njegov iskaz usledio je nakon istraga koje su otvorne u vezi pitanja da li se Rusija na bilo koji način umešala u predizborni proces u Americi

Kušner je više puta ponovio da nije diskutovao ni o čemu neprimerenom tokom dva susreta sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu, kao ni tokom sastanka sa direktorom ruske banke i ruskim advokatima 2016. godine.

„Nisam bio u dosluhu, niti znam bilo koga ko je bio u dosluhu sa bilo kojom stranom vladom“ izjavio je Kušner izrazivši nadu da će tema nakon njegovog svedočenja biti skinuta sa dnevnog reda.

Trampov zet je u izjavi naveo i da je sastanak Trampovog najstarijeg sina s ruskom advokaticom Natalijom Veselnickajom u junu 2016. godine bio "takvo gubljenje vremena" da je on tražio od svog pomoćnika da ga izvuče sa sastanka.

Tom sastanku u "Tramp kuli" u junu 2016. godine, osim Donalda Trampa Juniora, Veselnickaje i Kušnera, prisustvovali su i šef Trampove predsedničke kampanje Pol Manafort, zastupnik ruskog trgovca nekretninama Arasa Agalarova i jedan rusko-američki lobista.

Donald Tramp Junior prihvatio je taj sastanak očekujući da će od Veselnickaje dobiti kompromitujuće informacije o tadašnjoj protivkandidatkinji njegovog oca Hilari Klinton. To se vidi iz niza mejlova koje je Tramp Junior objavio pre 13 dana, a u kojima je s tabloidnim novinarom Robom Goldstounom dogovarao taj sastanak.

Izvor: CNN, BBC, Insajder