Tranksript razgovora Trampa i Zelenskog: Sve što možete uraditi sa državnim tužiocem, bilo bi sjajno

Bela kuća objavila je danas detalje telefonskog razgovora između predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u kom se vidi da je Tramp 25. jula tražio od Zelenskog istraži kandidata Demokratske stranke Džoa Bajdena, čiji sin je radio za ukrajinsku kompaniju.

Donald Tramp i Volodimir Zelenski

Tramp je juče obećao da će “kompletan i neredigovan transkript” njegovog razgovora biti pušten u javnost, međutim američko Ministarstvo pravde objavilo je samo suštinu transkripta telefonskog razgovora.

Tramp spominje Zelenskom kako je Džo Bajden, kao američki potpredsednik 2016. godine lobirao da Ukrajina otpusti svog vrhovnog tužitelja Viktora Šokina čija je kancelarija otvorila istragu protiv Burisme, kompanije za prirodni gas u kojoj je Bajdenov sin Hanter Bajden bio član uprave. Šokin je otpušten u martu 2016. godine.

“Druga stvar, mnogo se priča o Bajdenovom sinu. Da je Bajden zaustavio procesuiranje i mnogo ljudi želi znati o tome, tako da, sve što možete uraditi sa državnim tužiocem, bilo bi sjajno”, rekao je Tramp u razgovoru sa Zelenskim.

Kako je Tramp naveo “Bajden se okolo hvalio da je zaustavio procesuiranje” i  zamolio ukrajinskog predsednika “ako može to da pogleda jer mu zvuči užasno”.

Zelenski mu je odgovorio na to da je “upoznat sa situacijom” i da će “pošto ima apsolutnu većinu u parlamentu, sledeći tužilac biti 100 posto njegov”.

“On ili ona će pogledati tu situaciju, naročito kompaniju koju ste spomenuli ovde. Problem istrage u ovom slučaju je zapravo stvar povratka poštenja tako da ćemo se pobrinuti za to i radićemo na istrazi ovog slučaja“, naveo je ukrajinski predsednik.

Dodao je i da sad proslede detalje Ukrajini ukoliko ih imaju.

Zelenski izbegao da priča o ovom skandalu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nije danas u svom obraćanju na zasedanju skupštine Ujedinjenih nacija pomenuo skandal u kom se našao zajedno sa američkim predsednikom.

Prvo obraćanje u UN Zelenskog, koji je u maju stupio na dužnost predsednika Ukrajine, usledilo je nekoliko sati pošto je Predstavnički dom Kongresa SAD zvanično pokrenuo postupak za opoziv predsednika Donalda Trampa, delom zahvaljujući telefonskom razgovoru američkog i ukrajinskog lidera 25. jula.

Zelenski je u UN izbegao da govori o tom skandalu i fokusirao se na rat u Ukrajini i njen sukob sa Rusijom.

Ceo transkript razgovora možete pročitati ovde.

Za ovaj razgovor saznalo se kada je uzbunjivač iz američke obaveštajne zajednice podneo službenu žalbu na jedan ili više telefonskih poziva između predsednika Trampa i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Telefonski razgovor Zelenskog i Trampa dogodio se nekoliko dana pošto je šef Bele kuće naložio zamrzavanje američke pomoći Ukrajini, vredne skoro 400 miliona dolara.

Podsetimo, predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi objavila je sinoć da je zbog ove situacije pokrenuta zvanična istraga koja bi mogla voditi smenjivanju predsednika Donalda Trampa.

Taj postupak Trampa Pelosi je na sastanku, održanom ranije sinoć, nazvala "izdajom državnih interesa SAD" i "izdajom izbora" za predsednika. Tramp je danas ponovo kritikovao ovu odluku demokrata nazivajući je "sramnom" i "lovom na veštice".

Izvor: RSE, Insajder