Transparentnost: Komisija delimično poništila nabavku usluga prevoza putnika u prigradskom saobraćaju

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki delimično je poništila postupak javne nabavke usluga prevoza putnika u prigradskom saobraćaju na "potezu 500" u narednih deset godina, koji je raspisao Sekretarijat za javni prevoz Grada Beograda.

autobus

Ovom odlukom je poništen jedan od uslova za dobijanje posla čija je ukupna vrednost procenjena na čak 8,7 miliona evra.

Komisija je odluku donela na osnovu zahteva za zaštitu prava koji je podnela organizacija Transparentnost Srbija, u svojstvu građanskog nadzornika, a prihvaćeni su i zahtevi dve autoprevozničke firme.

Kako navodi Transparentnost Srbija na ovaj način sprečena je šteta koja je mogla da nastupi zbog propisivanja diskriminatornog uslova i smanjenja konkurencije. Reč je o uslovu konkursa po kome prevozioci moraju da imaju u ovom trenutku 55 autobusa starosti do tri godine, a da im je istovremeno dopušteno da tokom trajanja ugovora koriste vozila stara do 13 godina.

“Gradski sekretarijat nije iskoristio priliku da sam otkloni ovu očiglednu nelogičnost, pa je o konkursnoj dokumentaciji morala da se izjašnjava i Republička komisija”, navodi organizacija Transparentnost Srbija.

Grad Beograd moraće da plati troškove postupka firmama koje su se žalile u iznosu od 676.000 dinara jer je Komisija za zaštitu prava prihvatila i zahtev dva autobuska prevoznika. Oni su se žalili na kratke rokove, koji su takođe mogli da značajno utiču na smanjenje konkurencije. Komisija je ocenila da je rok od 52 dana „neprimeren vremenu potrebnom za priremu prihvatljive ponude“.

Izvor: Transparentnost