Transparentnost pozvala Vladu Srbije da objavi plan vakcinacije

Transparentnost Srbija (TS) pozvala je danas Vladu Srbije da objavi plan vakcinacije protiv virusa korona, odnosno da taj dokument izradi i objavi, ukoliko još ne postoji.

Transparentnost Srbija

U pismu premijerki Ani Brnabić, iz te organizacije su naveli da su od funkcionera do javnosti dopirale "veoma različite i u velikoj meri neprecizne izjave u vezi sa prioritetima, odnosno planom imunizacije".

"Potpuno smo svesni da će na dinamiku planirane imunizacije u velikoj meri uticati dostupnost vakcina na svetskom tržištu, na šta državni organi Srbije nemaju neposredni uticaj. Međutim, bez obzira na raspoloživost vakcina, uvereni smo da postoji mogućnost i potreba da se objavi dokument na osnovu kojeg će građani moći jasno da vide za koje grupe ljudi je planirano da se prioritetno obezbedi mogućnost imunizacije, u skladu sa raspoloživim sredstvima", stoji u pismu TS.

Navodeći da u vreme pandemije svinjskog gripa veliki broj nabavljenih vakcina nije bio iskorišćen, apelovali su na vladu da utvrdi potrebe za nabavkom vakcina, "kako na osnovu saveta medicinskih stručnjaka, tako i na osnovu prikupljanja informacija o zainteresovanosti građana".

Pozvali su Vladu Srbije i da ukine zaključak na osnovu kojih su podaci koji se odnose na sve nabavke lekova, testova, medicinskih sredstava, zaštitne lične opreme i drugih neophodnih sredstava i opreme radi lečenja obolelih virusom korona, označeni stepenom tajnosti "strogo poverljivo".

Od najave dolaska prvih vakcina u Srbiji postavilo se pitanja plana imunizacije. Na pitanje Insajdera koji je tačno plan imunizacije, kojim redosledom će biti vakcinisani građani, kada će početi vakcinacija pokrajinski sekretar Zoran Gojkoviće je odgovorio da tu odluku donosi Ministarstvo zdravlja na osnovu predloga Radne grupe za imunizaciju koja radi već skoro tri meseca.

Plan je, kako je tada naveo, pri kraju. On je rekao da detalje plana ne može da obelodani jer država nastoji da ponudi više vrsta vakcina.

Nekoliko dana kasnije, kako je rekao Mirsad Đerlak, održana je i prva sednica Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju protiv kovida19, čiji je on predsednik, na kojoj se govorilo o pripremi operatvnog plana za imuizaciju u 2021. godini i da će redosled vakcinacija biti poznat.

Dan kasnije, Đerlek je saopštio da su korisnici domova prioritetni kako bi se smanjio pritisak na bolnice, u kojima su teški slučajevi najčešći među starijom populacijom. Đerlek je rekao da se kostur usvojenog plana imunizacije, koji je izradio i predložio Institut "Batut", neće menjati, ali da je teško predvideti šta nas čeka.

"Plan je dinamičan i biće elastičan, tako da ćemo moći, u zavisnosti od trenutka i količine vakcina, da menjamo neke planove i prioritete", istakao je Đerlek krajem decembra.

U međuvremenu su u Srbiju stile i vakcine ostalih proizvođača, a Predrag Kon pre četiri dana rekao je da plan imunizacije očekuje do kraja januara ili početkom februara.

„To je ono što ja očekujem s obzirom na podatke koje imam. Jer, pazite, vakcinacija zdravstvenih radnika i ovih u domovima za negu starih ako ide ovakvim tempom jednostavno, neće se nikad sprovesti“, rekao je Kon.

Izvor: Insajder, Beta