Treći sastanak vlasti i opozicije u ponedeljak na temu medija; UNS: Ne prihvatamo poziv

Novi sastanak predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka biće održan u ponedeljak, kaže za Insajder Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo, koja je i organizator tog skupa. Antonijević navodi da će prvi deo sastanka biti otvoren za javnost, a da će nakon njegovog završetka biti održana konferencija za novinare. Tema trećeg po redu skupa vlasti i opozicije je rad medija tokom izbornog ciklusa.

Drugi sastanak vlasti i opozicije na FPN / Foto: Srđan Ilić

„Odlučili smo da prvi deo sastanka bude otvoren za javnost. Tačnije, na njemu će biti prisutne kamere, a novinari će moći iz susedne slušaonice da prate direktan prenos. Drugi deo sastanka biće zatvorenog tipa, a kad bude završen biće održana konferencija za novinare”, kaže Antonijević.

Najćešće zamerke u vezi sa sastancima vlasti i opozicije su to što nisu u celosti otvoreni za javnost. Tačnije, novinari do sada nisu mogli da budu prisutni na prva dva skupa, a predstavnici Stranke slobode i pravde (SSP) odbili su da učestvuju na njima sve dok u celosti na budu otvoreni za javnost.

Na pitanje novinara Insajdera da li će na sledećem skupu biti priustna SSP, Antonijević navodi da komuniciraju sa članovima te stranke i da je prerano govoriti da li će doći ili ne.

„Nemamo jasnu potvrdu”, kaže on.

Osim predstavnika nevladnih organizacija Crta, Cesid i Transparentnosti Srbija, koje su bili prisutni i na prva dva sastanka, Antonijević kaže da će na sledeći biti pozvani i Lokal pres, Asocijacija medija i novinarska udruženja.

UNS: Kome smeta otvaranje razgovora za javnost

Udruženje novinara Srbije (UNS), međutim, već danas je saopštilo da ne može da prihvati poziv da učestvuje na sastanku posvećenom medijima jer, kako su naveli, nije uvažen zahtev UNS-a da se svim zainteresovanim novinarima omogući da prate ceo tok sastanka.

To novinarsko udruženje je istaklo da, kao najveće novinarsko udruženje, ne može da učestvuje na sastanku sa kojeg je izveštavanje zabranjeno i pozvalo je organizatore i učesnike da taj sastanak otvore za javnost.

„UNS u isto vreme traži od učesnika dijaloga da kažu kome od njih smeta otvaranje razgovora za javnost i time pokažu kako vide slobodu medija i pravo građana da znaju o čemu se i kako razgovara”, navodi se u saopštenju tog udruženja.

Kako ističu, UNS neće podržati dogovor vlasti i opozicije o medijima postignut mimo demokratskih pravila, van institucija i u odsustvu javnosti i najavilo je da će se oštro suprotstaviti svakom pokušaju ograničavanja novinarskih sloboda.

„Prema najavama organizatora, uvodni deo sastanka moći će da prate novinari određenih medija, dok će se iza zatvorenih vrata razgovarati o ulozi medija u izbornoj kampanji”, dodaje se u saopštenju.

Prethodni sastanak vlasti i opozicije održan je u petak, a raspravljalo se o finansiranju izborne kampanje. Sastanak je bio zatvorenog tipa, ali je tada nakon njegovog završetka novinarima biti omogućeno da postavljaju pitanja. Na sastanak nisu došli predstavnici stranke Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i Marinika Tepić, kako su prethodno i najavili, a takođe nije došao ni Nebojša Stefanović, koji je na prethodnom sastanku predstavljao Srpsku naprednu stranku.

Nebojša Zelenović, jedan od lidera SzS i gradonačelnik Šapca, rekao je da su na tom sastanku predstavnici Saveza izneli tri uslova za izlazak na izbore – smenu članova RIK-a, REM-a i direktora i članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije. On je naveo da za ispunjenje tih uslova postoji vremenski rok i da su “u pitanju nedelje”. Na pitanje novinara Insajdera kakav je stav SNS o ovim zahtevima, Vladimir Orlić, poslanik i visoki funkcioner SNS, rekao je da se zna kako se članovi tih institucija biraju, ko ih bira, kao i koliko im traje mandat.

Nakon najavljivanja dela opozicije da će bojkotovati izbore dok se za njih ne stvore „fer i demokratski izborni uslovi“, a zatim i izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ga za bojkot „nije briga“ činilo da je dijalog malo verovatan.

Međutim, ipak je došlo do konkretnih pomaka kada je pre dve nedelje održan prvi sastanak predstavnika opozicije i vlasti u organizaciji Fondacije za otvoreno društvo i Fakulteta političkih nauka na kome se razgovaralo o izbornim uslovima.

Sastanak je bio zatvoren za javnost, a nakon održanog razgovora nijedan od učesnika nije davao izjave za medije, što je bio zahtev organizatora kako bi se „u atmosferi bez novinara otvoreno govorilo”.

Iako se dogovor poštovao neposredno posle sastanka, ubrzo su usledili komentari i od predstavnika vlasti, ali i opozicije, kao i brojne kritike javnosti usmerene na tajnost tog sastanka.

Zbog toga je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, nekoliko dana nakon prvog sastanka održanog pod tim uslovima, od izvršnog direktora Fondacije za otvoreno društvo Milana Antonijevića zatražio da naredni sastanak bude otvorenog tipa kako bi se „izbeglo da javnosti bude prezentovana lažna slika šta se dešava iza zatvorenih vrata”. 

U suprotnom, kako je rekao Đilas, na njemu neće učestvovati.

Nakon izjave Antonijevića da će i drugi sastanak biti zatvorenog tipa, a da će medijima biti dozvoljeno prisustvo i postavljanje pitanja na samom kraju, potpredsednica SSP i poslanica Marinika Tepić najavila je da ta stranka neće učestvovati „ni sutra, ni svaki naredni put na okruglom stolu o izbornim uslovima dok god oni ne budu u potpunosti otvoreni za javnost”.

Takva odluka doneta je zbog prethodno iznetih sumnji javnosti da su lideri SSP odustali od zahteva definisanih tokom osmomesečnih građanskih protesta i sadržanih u Sporazumu s narodom. Podsetimo, između ostalog, opozicija se tim dokumentom obavezala da će se boriti za slobodne medije i poštene izbore, ali i da, ukoliko se ne ispune uslovi za fer izborni proces, na izborima neće učestvovati.

Izvor: Insajder