Tri fabrike u Vranju i Leskovcu nova žarišta infekcije koronavirusom

Vranje i Leskovac nova su žarišta koronavirusa u Srbiji. U Vranju je ponovo otvorena kovid bolnica, a nakon testiranja svih zaposlenih u  leskovačkoj Juri do sada je kod 93 radnika potvrđeno prisustvo virusa korona.

Jura

Ukupan broj obolelih Vranjanaca, prema poslednjim informacijama je 180, a hospitalizovano je njih 93, prenose Južne vesti.

Broj obolelih od virusa korona u Vranju u odnosu na juče veći je za 18, a direktorka Zavoda za javno zdravlje Svetlanea Stojanović kaže da je od subote u Vranju na lečenje primljeno 70 zaraženih osoba, od toga 55 iz fabrike nameštaja Dodić koja je identifikovana kao lokalno žarište u tom gradu. I u fabrici za proizvodnju obuće Geoks ima nekoliko potvrđenih slučajeva, kaže Stojanović.

Svi radnici fabrike Dodić su testirani.

Sloga: Jura odgovorna za razbuktavanje zaraze

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" ocenili su da je južnokorejska kompanija "Jura" odgovorna za razbuktavanja zaraze korona virusa u Leskovcu, jer je zbog njihovog nehumanog odnosa prema preporukama zdravstvene struke povećan broj zaraženih u njihovim pogonima, ali i u drugim leskovačkim fabrikama.

Sindikat je saopštio da je više puta apelovao na vlast, Inspekciju rada, lokalnu samoupravu i zdravstveni štab da podrže radnike Jure i tako zaštite sve kojima su životi ugroženi, ali da je njihovo jasna poruka da "stranci mogu da ih gaze i da će oni raditi pod bilo kojim uslovima zbog ličnog siromaštva".

"Sve je to za epilog imalo razbuktavanje zaraze u Leskovcu, a inficiranih sada ima i u drugim fabrikama poput: Maša Impeks, Elrad, Gruner, Aman, Leskobags, Džinsi, Aptiv, Zdravlje, Moravka, Falke", tvrdi sindikat "Sloga".

"Sloga" se zalaže za očuvanje svakog radnog mesta, uz bolje plata i dobre uslove za rad, ali nije za to da se vlast dodvorava stranim kompanijama i dopušta im zloupotrebu naših siromašnih radnika, navedeno je u saopštenju.

“Juče smo poslali 327 uzorka, uzorkovani su svi preostali radnici fabrike Dodić, a do sada nam je stigao rezultat za 192 brisa i od toga je pozitivnih 18. Dvanaestoro ih je iz fabrike, a ostale ispitujemo jer se radi o ljudima koji su se sami javljali i osobama iz kontakata obolelih”, kaže Stojanović.

Zbog novonastale epidemiološke situacije u Vranju, Krizni štab je doneo odluku da niko na javnim mestima, u marketima, kafićima ne sme da se pojavi bez zaštitne maske i rukavica. Građani su obavezni da drže i fizičko rastojanje, a propisane mere kontrolisaće inspekcije.

Do otkrivanja novog žarišta, u Vranju je bilo ukupno 110 obolelih, a samo tri dana kasnije ih je 180.

Osim u Vranju poslednjih dana povećan je broj slučajeva i u Leskovcu

Nakon što su radnicima uzeti uzorci za test na virus korona i za vikend je južnokorejska kompanija "Jura" u Leskovcu bila zatvorena, deo radnika se danas vratio na posao. U pogonima je 50 odsto od ukupnog broja zaposlenih, a prema poslednjim podacima, do sada je kod 93 radnika potvrđeno prisustvo virusa korona. Ovaj broj nije konačan jer rezultati uzetih briseva stižu sporadično, a više od 700 ljudi će morati ponovo da se testira, pišu Južne vesti.

U petak su skoro svim radnicima u leskovačkim pogonima uzeti uzorci, a juče je pristigao deo rezultata od kojih je 25 bilo pozitivnih.

Povećan je i broj pacijenata u Opštoj bolnici u Leskovcu, koja je kovid centar za Jablanički i Pčinjski okrug, pa ih je sad ukupno 131, od kojih 52 iz "Jure". Svi pacijenti imaju lakšu kliničku sliku.

Prvi slučajevi obolelih od virusa korona u leskovačkoj "Juri" registrovani su početkom aprila. Naredba Gradskog štaba o smanjenju broja radnika doneta je posle višednevnih protesta radnika "Jure" ispred fabrike. Radnicima je tada nuđen i novčani bonus da nastave da rade u vreme epidemije.

Iako je Ministarstvo tvrdilo da nije bilo propusta, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je da se mere nisu u potpunosti poštovale, a zaštitnik građana je naložio postupak kontrole Inspektorata za rad.

Izvor: Južne vesti, Insajder