Tri meseca od ubistva Ivanovića: Nema detalja o istrazi, o saznanjima ćute i srpske službe

Tri meseca od ubistva lidera Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića nisu poznate ni ubice niti nalogodavci. Nadležne istražne institucije na Kosovu ne iznose nikakve detalje iz istrage. Mesec dana prošlo je i od najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se „za dve nedelje srpske službe oglasiti“ o tome šta su saznale i šta ne mogu da saznaju u vezi s ovim slučajem. To se, međutim, nije desilo.

Oliver Ivanović

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara sa šest hitaca ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Poslednja informacija u vezi s istragom pojavila se početkom marta, kada je saopšteno da Istragu ubistva Ivanovića preuzima Specijalno tužilaštvo Kosova.

„Ne možemo da objavljujemo sve detalje o istrazi ovog slučaja u ovoj fazi. Sarađivaćemo sa bilo kojom državom koja ima informacije u vezi sa ubistvom Ivanovića“, navedeno je tada za Insajder iz kosovskog Specijalnog tužilaštva.

Nekoliko dana nakon što je ovo tužilaštvo preuzelo istragu, oglasio se i predsednik Srbije. On je na konferenciji za novinare od 17. marta najavio da će se za dve nedelje srpske službe oglasiti o ubistvu Ivanovića.

"Ne mislim da će se mnogi iznenaditi. Iznenadiće se oni koji su znali krivca unapred. Nisam želeo ja danas da mi neko ne kaže da zloupotrebljavam dvomesečnu tragediju", rekao je tada Vučić.

Međutim, oglašavanje srpskih službi je izostalo.

U međuvremenu se iz izjava predstavnika kosovskih institucija može zaključiti da je istraga već dala neke od važnih odgovora.

"Istraga o ubistvu Olivera Ivanovića se nastavlja. Za sada nema indicija koje bi aludirale na etnički motivisan slučaj, ali prve informacije ukazuju na kriminalne, mafijaške motive. Sarađivaćemo da srpskim vlastima, kako bi dobili adekvatne informacije. Istina ce izaći na videlo iako će nekoga to boleti", rekao je kosovski predsednik Hašim Tači za N1.

Informacije o istrazi samo neposredno nakon ubistva

Dan nakon Ivanovićevog ubistva oglasila se Kosovska policija i navela da je preuzela video zapise sa sigurnosnih kamera koje se nalaze na kući u kome je sedište GI SDP, a ispred koje je ubijen Ivanović. Iz onoga što je do sada izneto u javnost, kamere nisu zabeležile trenutak samog ubistva, a jedini trag o kom se govorilo je automobil iz kog je navodno pucano u Ivanovića.

Gotovo mesec dana nakon preuzimanja ovih video snimaka uhapšena su dvojica policajca osumnjičeni da su manipulisali dokazima na mestu ubistva Ivanovića. Ipak, oni su pušeni iz pritvora, ali javnost nije obaveštena da li je „manipulacije dokazima“ bilo, kao ni da li bi ta manipulacija mogla da presudno utiče na istragu.

Tužilac Osnovnog tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici Šućri Sulja i tadašnji sudija Osnovnog suda Nikola Kabašić u razgovoru za Insajder različito su tumačili šta se vidi na snimku sa sigurnosnih kamera, u vezi sa načinom na koji su postupili policajci.

Dok Kabašić tvrdi da je jedan od policajaca podigao čauru sa mesta zločina, a potom je vratio na zemlju, Sulja kaže da se na kamerama vidi da su policajci uklonili jednu čauru sa lica mesta, odnosno da ju je jedan policajac stavio u džep.

Nikola Kabašić je ubrzo nakon slučaja sa policajcima dao ostavku na mesto predsednika Osnovnog suda u Mitrovici, a glavni tužilac Šućri Sulja prestao je da odgovara na pozive novinara Insajdera pa nije poznat ishod ove istrage.

Policija Kosova je takođe neposredno nakon ubistva saopštila da je identifikovala osobu koja je 2017. godine kupila vozilo iz kojeg se pretpostavlja da je ubijen Ivanović, a zatim je mesec dana nakon toga medijima dostavljena fotografija automobila, a građani su pozvani da informacije o vozilu, ukoliko ih imaju, dostave policiji.

Saradnja samo deklarativno

Pune dve nedelje od ubistva nije bilo nikakve razmene informacija, da bi 5. februara kosovski ministar pravde Abeljad Tahiri rekao da su toga dana kosovske institucije dostavile Srbiji tražena dokumenta o toku istrage ubistva lidera Građanske incijative SDP Olivera Ivanovića.

Nakon toga, Tužilaštvo za organizovani kriminal u odgovoru Insajderu navelo je da će „sve dokaze u slučaju ubistva Olivera Ivanovića proslediti Kancelariji Specijalnog predstavnika EU u Prištini“.

Ministarstvo pravde saopštilo je još pre dva meseca da je prosledilo Kancelariji Euleksa u Beogradu dostavljena dokumenta Tužilaštva za organizovani kriminal, a po osnovu dva zahteva za pravnu saradnju prištinskih organa u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića.

„Ministarstvo pravde izražava nadu da će prištinski organi pokazati spremnost za ažurnijom razmenom informacija i saradnjom sa nadležnim organima u Beogradu, uzimajući u obzir da je rasvetljavanje okolnosti pod kojima je Ivanović ubijen od velikog značaja za mir i stabilnost u južnoj srpskoj pokrajini“, navela je tada ministarka pravde Nela Kuburović.

Dijana Babić