Tri nova jača potresa jutros kod Petrinje, dosad sedam poginulih i na desetine povređenih

Nakon snažnog zemljotresa koji je juče razorio Petrinju i okolna mesta, tlo na tom području neprestano podrhtava i dalje.

Naselje Majske Poljane kod Gline teško je stradalo u razornom zemljotresu koji je juče pogodio središnju Hrvatsku Foto: BETAPHOTO/HINA/Damir SENCAR

Prema informacijama Seizmološke službe Hrvatske jutros, u 6.15, 6.26 i 6.29 sati, seizmografi su zabeležili su tri jača potresa s epicentrima nedaleko od Petrinje.

Magnitude potresa iznosile su 4,7, 4,8 i 3,9 prema Rihteru, a intenzitet u epicentru VII, VII i VI stupnjeva EMS lestvice.

Sva tri današnja potresa slabija su od jučerašnjeg zemljotresa od 6,2 Rihtera u Petrinji.

Šefica Seizmološke službe Ines Ivančić rekla je za Hrvatski radio da ti potresi mogu dodatno oštetiti objekte koji su juče stradali u razornom potresu jačine 6.2 po Rihteru na području Siska, Petrinje i Gline. Ona je navela da je naknadno bilo 30-tak potresa jačih od tri stepena.

Zemljotres s epicentrom u blizini Petrinje ostavio je posledice i u Sisku Foto: BETAPHOTO/HINA/Tomislav PAVLEK

Vlada Hrvatske proglasila je 2. januar Danom žalosti za žrtve zemljotresa koji je u utorak pogodio centralnu Hrvatsku. 
"Izražavamo saosećanje s porodicama poginulih i onih koji su povredjeni", rekao je Plenković na sednici Vlade koja je počela minutom ćutanja za poginule u zemljotresu koji je najteže pogodio područje Sisačko-moslovačke županije.

Prema dosadašnjim podacima, u jučerašnjem potresu poginulo je sedam osoba, a na desetine je povređeno. 

Poginula je 13-godišnja devojčica u Petrinji, petoro meštana Majskih Poljana kod Gline i jedna osoba u Lekeniku, a povređeno je 26 građana.

EU aktivirala Mehanizam civilne zaštite, više zemalja ponudilo pomoć Hrvatskoj

EU je na zahtev Hrvatske aktivirala mehanizam civilne zaštite kako bi pomogla toj zemlji nakon razornog zemljotresa i više zemalja je ponudilo hitnu pomoć u kontejnerima za stanovanje, zimskim šatorima, vrećama za spavanje, grejalicama, saopšteno je danas iz Brisela.

Na poziv za hitnom pomoći nakon jučerašnjeg zemljotresa do sada su se odazvale Austrija, Bugarska, Češka, Francuska, Grčka, Mađarska, Italija, Litvanija, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Švedska i Turska, navela je Evropska komisija.

U Hrvatsku su danas doputovali komesar za krizne situacije Janez Lenarčič i potpredsednica Komisije Dubravka Šuica, koji su se sastali s premijerom Andrejem Plenkovićem. Oni će zajedno s ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem posetiti Petrinju, koja je najteže pogodjena potresom.

"Stigao sam danas u Hrvatsku kako bih uverio hrvatski narod u punu solidarnost EU. Naš Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije nastaviće da mobiliše hitnu pomoć", izjavio je Lenarčič, zahvalivši državama članicama koje su odmah priskočile u pomoć.

"Dok žalimo za mrtvima i planiramo obnovu, treba naučiti i lekcije kako bismo izbegli ove tragedije, gde je to moguće. Iako se priroda ne može kontrolisati, možemo proučavati kako i gde ljudi žive", rekla je potpredsednica Komisije Dubravka Šuica i dodala da radi na predlozima za ruralna područja i priprema inicijative za urbana područja.

 Vlada Srbije: Milion evra za obnovu

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici odluku da se uputi iznos od milion evra Republici Hrvatskoj kao finansijska pomoć za sanaciju štete nastale usled razornog zemljotresa koji je pogodio našu susednu zemlju. Članovi Vlade su, kako je saopšteno, izrazili su žaljenje zbog ljudskih života izgubljenih u ovoj prirodnoj katastrofi, a novčana sredstva su namenjena da se pomogne u obnovi razrušenih objekata, od kojih je veliki broj od javnog značaja.