Tri zahteva opozicije i rok vlastima šest dana (VIDEO)

Nakon više od četiri i po sata u Beogradu je završen protestni skup „Jedan od pet miliona” koji je danas bio održan pod sloganom „Svi kao jedan”. Protest je prošao bez incidenta, a na njemu je predstavnicima vlasti ispostavljeno tri zahteva uz obećanje da će ukoliko ih ne ispune u roku od šest dana biti organizovan novi miting. Na kraju skupa, građanima su se ispred Narodne skupštine obratili lideri opozicije sa porukom da su svi zajedno u borbi protiv ove vlasti i da, kako su rekli, nema odustajanja.

Svi kao jedan, 13. april

Protest je počeo u 15 časova ispred Narodne Skupštine, a sa postavljene bine sa ozvučenjem i video bimom okupljenim građanima obratili su se različiti govornici nakon čega su okupljeni krenuli u šetnju.

Ranije su se protestu priključili studenti koji su sa Platoa kod Filozofskog krenuli i pridružili se centralnom skupu „Jedan od pet miliona”, a na protest su iz drugog smera došli i predstavnici Lokalnog fronta i Nedavimo Beograd noseći transparent „Slobodni gradovi”. 

„Dobro došla Srbijo“, snimak atmosfere uoči današnjeg protesta

Poslanici u zgradi Skupštine pevaju „Hej, hej, Đilase“ (VIDEO)

Protest „Svi kao jedan” u slikama

Nakon višečasovnog obraćanja govornika, organizatori protesta uputili su tri zahteva predstavnicima vlasti.

Formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava REM-a koji bi na ravnopravnim osnovama predlagale poslaničke grupe vlasti i opozicije i izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS-a i RTV-a u kojima će članove jednako predložiti i vlast i opozicija.

Na kraju šetnje, lideri Saveza za Srbiju prvi put su se večeras na protestu u Beogradu „Jedan od pet miliona” obratili građanima porukom da je bitno da su svi zajedno u borbi protiv ove vlasti i da, kako su rekli, nema odustajanja.

Građani sa kojima su razgovarali reporteri Insajdera na protestu rekli su da se na ovakav način bore za svoja prava garantovana Ustavom.

Jedini funkcioner vlasti koji je danas komentarisao zahteve je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. On je prvo na konferenciji povodom rekao da se na protestu okupilo do 7.500 ljudi navodeći istovremeno da “su zahtevi smešni i da nemaju utemeljenje ni u snazi, ni u realnosti“.

Policija (ni)je dobila saglasnost za ulazak u Skupštinu

Uoči samog protesta, veliki broj pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova od jutros je bio u zgradi Narodne skupštine.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je policija dobila neophodno odobrenje i da je ona tu da spreči da "neko pali zgradu, krade slike, nameštaj i obezbedi sigurnost za poslanike".

Ulazak policije odobrio je generalni sekretar Srđan Smiljanić. On je u saopštennju naveo da je dao saglasnost da pripadnici MUP-a uđu u zgradu, jer, kako je naveo, imamo zakonsku obavezu da zaštite ljude i to zdanje od potencijalnog i nasilnog upada.

U međuvremenu, Demokratska stranka prosledila je medijima video snimak na kojem se vide pripadnici Žandarmerije u holu Skupštine kao i pokušaj poslanika Bašle Božovića da dobije odgovore na pojedina pitanja.

Martinović: Branićemo Skupštinu od onih koji hoće da preuzmu vlast

Dan uoči protesta “Svi kao jedan-Jedan od pet miliona” predsednik poslaničke grupe Srpska napredna stranka Aleksandar Martinović najavio je da su narodni poslanici Srpske napredne stranke i ostalih poslaničkih grupa iz vladajuće stranke doneli odluku da “dan i noć brane Narodnu Skupštinu” od, kako je rekao, onih koji hoće nasiljem da preuzmu vlast u Srbiji.

Na pitanje novinarke Insajdera zašto poslanici brane Narodnu skupštinu i da li to znači da ne veruju Ministarstvu unutrašnjih poslova čiji je zadatak da, ukoliko nasilja bude, to i spreče, Martinović se prvo zahvalio na pitanju.

"Hvala vam na pitanju i smatram ga vrlo legitimnim. Verujem ja svima i MUP-u i svim državnim organima i pravosudnim, svima verujem. Morate da znate da postoji načelo podele vlasti, mi ćemo da radimo onaj posao koji možemo, ja sam pozvao nadležne organe da rade svoj posao, mi smo zakonodavna vlast i mi ćemo da radimo ono što mi možemo", rekao je Martinović.

Deo opozicije odbija poziv na sastanak s predsednicom Skupštine

Takođe, uoči najavljenog protestnog skupa u Beogradu predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozvala je predstavnike svih poslaničkih grupa na sastanak u utorak, 16. aprila, na kojem će razgovarati o daljem radu tog predstavničkog tela.

Predsednica Kluba samostalnih poslanika Marinika Tepić takođe neće prisustvovati zakazanom sastanku sa Majkom Gojković.

„Sa Majom Gojković, čiju smenu tražimo već gotovo dve godine, Klub samostalnih poslanika zaista nema o čemu da razgovara“ , rekla je kratko Tepić za Insajder.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić u izjavi za Insajder takođe je rekao da se pozivu neće odazvati, kao ni predstavnici Narodne stranke. Sa druge strane, iako su se pridružili bojkotu rada Parlamenta, predstavnici Stranke modern Srbije, odazvaće se pozivu predsednice Skupštine. 

„Stranka moderne Srbije se od prvog dana zagovara dijalog između vlasti i opozicije u Narodnoj skupštini Srbije, kako bi se normalizovao rad i kako bi se radilo po Poslovniku”, izjavila je predsednica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura.

Vesić: Čuvaćemo gradsku skupštinu od "fašista"

Gotovo istovremeno sa najavama predstavnika vlasti u Skupštini Srbije da će "braniti Parlament od nasilja", zamenik gradonačelnika Beograda i funkcioner Srpske napredne stranke Goran Vesić saopštio je da su i gradski odbornici vladajuće koalicije doneli odluku da narednih dana čuvaju gradsku skupštinu od “fašista koji hoće nasiljem da preuzmu vlast”.

Na pitanje novinara Insajdera da li čuvanje gradske skupštine znači da ne veruju MUP-u koji nasilje, ukoliko ga bude, i treba da spreči, Vesić je rekao da "oni kao narodni predstavnici imaju pravo da čuvaju narodne institucije".

Odbornici SNS-a ušli u gradske skupštine širom zemlje

Nakon što su poslanici vladajuće koalicije saopštili da će boraviti u prostorijama Narodne skupštine i Skupštine Grada Beograda, da bi, kako je navedeno, institucije zaštitili od nasilja lidera opozicije, isto su postupili i odbornici iz opštine Savski venac, Stari grad, ali i opština Paraćin, Bačka Palanka, gradske skupštine Niša, kao i gradske skupštine u Šapcu. Njima su se pridružili članovi vladajuće koalicije u Smederevskoj Palanci, Smederevu, Gornjem Milanovcu, Pančevu…

Predsednik Srbije dan kasnije je izjavio da su huligani napali odbornike SNS koji se od sinoć nalaze u zgradi Skupštini opštine Stari Grad. Vučić je takođe naveo da su predstavnici opozicije sprečili Hitnu pomoć da uđu u zgradu Opštine Paraćin i pomognu odborniku SNS koji je dijabetičar. Međutim, oba incidenta demantovali su predsednici opština Stari Grad i Paraćin Marko Bastać i Saša Paunović.

Štrajk glađu zakazan pa otkazan

U međuvremenu štrajk glađu koji je pre tri dana najavio ministar odbrane Aleksandar Vulin, zbog kako su mediji preneli, nasilja koje srovodi opozicija, je odložio. Ministar odbrane je na konferenciji za novinare, koju je sazvao tim povodom, rekao da je odložio protest na nagovor, kako kaže, „svog saborca, koalicionog partnera i prvog čoveka u lancu komandovanja vojske Aleksandra Vučića“.

Kako je posao ministra da radi i za to ga plaćaju građani, na pitanje novinarke Insajdera kome bi isporučio zahteve, da je ostao pri odluci da štrajkuje, ministar Aleksandar Vulin kaže "svima vama".

U roku od 24 časa štrajk glađu takođe su najavili, a zatim odložili i zamenik gradonačelnika Goran Vesić i predsednik poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović.

Martinović je izjavio da je nakon konsultacija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem odlučio da zajedno sa poslanicima vladajuće većine odlože štrajk glađu. Predsednik poslaničke grupe SNS-a je takođe rekao da ako poslanici Dragana Đilasa reše da stupe u štrajk glađu da bi, kako je naveo, ucenjivali, istog momenta svi poslanici SNS će stupiti u štrajk.

Policija zabranila skup Željka Mitrovića

Paralelno sa protestom “Svi kao jedan- jedan od pet miliona”, za danas je bio najavljen i skup "Stop violence, just love" u organizaciji direktora "Pink internešnel kompani" Željka Mitrovića. Međutim, Policijska uprava za Grad Beograd nije odobrila skup, pošto, nije prijavljen na vreme, naveo je MUP u odgovoru Insajderu.

Željko Mitrović je prethodno najavio skup kao odgovor na nedolozak predstavnika opozicije na protest 6. aprila ispred zgrade Pink-a. On je zbog toga, najavio da će on pokrenuti turneju pod sloganom "Stop nasilju, samo ljubav", u okviru koje će "u stopu pratiti" demonstrante na protestima i puštati im muziku sa posebnih kamiona sa ozvučenjem velike snage.

Podsetimo, predstavnici opozicije su tokom prethodnog protesta promenili odluku i nisu šetali do zgrade televizije Pink iako su to danima najavljivali.