Trilateralni sastanak Vučića, Rame i Zaeva: Do kraja 2021. „mali Šengen“ - prelasci granica uz ličnu kartu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev potpisali su danas u Novom Sadu deklaraciju o slobodnom protoku roba, kapitala, usluga i ljudi.  Kako je naveo Vučić, cilj je da do kraja 2021. budu stvoreni uslovi da uz lične karte građani prelaze bilo koju od tri granice i obrnuto, kao i da se skrati vreme čekanja na granicama. Dogovoreno je da sledeći ovakav sastanak bude održan u Ohridu 10. novembra.

Edi Rama, Aleksandar Vučić i Zoran Zaev Foto: Srđan Ilić

Glavna tema trilateralnog sastanka u Novom Sadu bila je bolje povezivanje tržišta u regionu i predlog srpskog predsednika o uspostavljanju takozvanog “malog Šengena". Na tom sastanku potpisan je document koji se, kako je rekao Vučić,  zasniva se na implementaciji 4 ključne slobode koje su međunarodno prihvaćene – sloboda protoka roba, kapitala, usluga i ljudi.

„Mnogi će naš sastanak nazvati revolucionarnim. Ja ne bih tako rekao, ali mislim da je od velike važnosti. Naš je cilj da do kraja 2021. napravimo uslove da uz ličnu kartu pređete bilo koju od tri granice i obrnuto. Verujemo da možemo da skratimo vreme čekanja na granicama. Prema analizi Svetske banke, naši kamioni gube 26 miliona sati na granici. Barijere ćemo da sklanjamo tako što ćemo da skratimo 10 i više puta vreme čekanja“, naveo je Vučić.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zaevim i Ramom rekao da sa kapitalom neće biti jednostavno, ali i „to može da se popravi u godinama koje dolaze“.

Vučić: Razlike u odnosu prema Kosovu nemaju veze s ljudima, robom i kapitalom

Vučić je istakao da je novi sastanak zakazan za 10. novembar i da će biti održan u Ohridu, kada će, kako je rekao, izaći sa najkonkretnijim merama. Predsednik Srbije je rekao da su na taj skup svi dobrodošli.

„To što se razlikujemo u odnosu prema Kosovu, nema veze sa protokom ljudi, robe, kapitala. Zato toliko insistiramo na ukidanju taksi. Jedva čekamo da dođu svi iz šestorke, uz sve razlike koje imamo u odnosu prema njima. Ako sve uspostavimo do 2021, ako ljudi emocije ostave po strani, to će biti odlični rezultati za naše građane“, naveo je Vučić, odgovarajući na pitanje zašto na ovaj sastanak nisu došli predstavnici Crne Gore, Kosova i Bosne i Hercegovine.

Govoreći o efektima danas postignutog dogovora, predsednik Srbije je dodao da je uveren da će za 20 odsto biti povećana privlačnost regiona za strane investitore, kada za nekoliko godina bude sprovedeno ono što je dogovoreno.

„Zbog čekanja kamiona na granicama, povećani su operativni troškovi za sedam do devet odsto. Kada se uklone barijere, to je novac koji bi mogao da se nameni za veće plata“, rekao je Vučić.

Rama: Ne možemo da budemo taoci prošlosti

Albanski premijer Edi Rama naveo je da je sa Vučićem i Zaevim odlučio da podrži zajedničke principe, a to je sprovođenje četiri fundamentalne slobode EU u zemljama Zapadnog Balkana

„Ovo nije sastanak koji se iznenada desio i nema za cilj nikakve ekskluzivnosti. To je korak koji je preduzet da bi se obezbedio opšte inkluzivni proces i u Deklaraciji možete da pročitate da mi pričamo o šestorki Zapadnog Balkana tokom celog teksta.  Imamo priliku da naučimo i saznamo da možemo da više da uradimo, a ne da čekamo druge da nam daju više, radi naših građana i slobodnog kretanja na ovoj teritoriji i u korist kruženje roba i usluga, kao i kapitala na ovoj teritoriji“, istakao je Rama.

Edi Rama i Aleksandar Vučić

On je rekao da iako postoje otvorena pitanja u samom srcu ovog regiona, to ne treba da bude prepreka za dogovor oko onoga što se tiče svih građana regiona.

„Naš zajednički cilj je da budemo deo veće evropske porodice, ali dok evropska porodica ima svoje unutrašnje probleme, mi ne možemo da budemo taoci prošlosti ili nekih neslaganja. To bi išlo na štetu dece u regionu, koja zaslužuju da žive u regionu koji ima sve slobode“, naveo je Rama.

Zaev: Politički odnosi u regionu postaju jednostavniji

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da ono što je danas urađeno nije dovoljno, kao i da još moraju da rade.  

„Definitivno naš region treba da unapredi sveukupnu saradnju u pogledu četiri slobode. Smatram da će to definitivno stvoriti ono što svi mi zajedno očekujemo – Balkan koji će biti više poštovan od strane drugih regiona, konkurentniji i region koji će biti daleko privlačniji kako našim građanima, tako i stranim investitorima“, istakao je Zaev.

On je pozvao i sve druge iz regiona da se priključe ovoj inicijativi, jer je, kako je rekao, Balkan inspiracija za unapređenje saradnje.

„Mi je zajedno otvaramo i pokrećemo i šaljemo poruku da politički odnosi u regionu postaju jednostavniji, da Balkan nije više bure baruta, već region mira i ekonomskog razvoja“, dodao je severnomakedonski premijer.

Vučić, Rama i Zaev su o “malom Šengenu” već neformalno razgovarali tokom Generalne skupštine UN u Njujorku u septembru. Tom prilikom Vučić je rekao da je za tu ideju dobio "pun konsenzus" premijera Severne Makedonije i Albanije.

Premijeri Albanije i Severne Makedonije doputovali su juče u Beograd, a sinoć su im Vučić i premijerka Ana Brnabić priredili svečanu večeru.

DSS: Aktivisti koji su u Novom Sadu planirali performans protiv Rame privedeni, pa pušteni

Demokratska stranka Srbije saopštila je da je policija privela omladince te stranke koji su se uputili ka Novom Sadu gde su planirali da održe performans protiv dolaska albanskog premijera Edija Rame u Srbiju. Kako se navodi, policija je oko 8 časova na naplatnoj rampi na autoputu Beograd - Novi Sad zaustavila dva automobila u kojima su se nalazili stranački aktivisti i oduzela im plakat sa natpisom "Rama persona non grata".

Kako je naknadno saopšteno, omladinci DSS su pušteni posle dvočasovnog zadržavanja u novosadskoj policijskoj stanici.

Izvor: Insajder