Trivan za Insajder o izgradnji MHE u zaštićenim područjima: Izmenićemo zakon, ali čekamo pravi trenutak (VIDEO)

Potrebno je „još neko vreme“ za finese u izmenama Zakona o zaštiti prirode kojima se, između ostalog, zabranjuje izgradnja malih hidroelektrana u zaštićenim područjima, kaže ministar zaštitite životne sredine Goran Trivan odgovarajući na pitanje Insajdera. Ministar najavljuje ove izmene više od godinu dana, a i danas kaže da ne želi da govori o preciznom datumu kada će izmene biti usvojene.

Goran Trivan

„Izmene zakona su gotovo završene, ja imam još neke primedbe na neki od izmenjenih članova. Moramo da preciziramo tačno kako sve to treba da izgleda, jer kada pravite zabrane, onda to treba da se odnosi na tačnu kategoriju. Vrlo smo odlučni da te izmene uradimo kako treba. Ništa nije sveto pismo pa da se ne može menjati. Samo je pitanje tajminga kada će izmene ući u proceduru. Na putu je da bude vrlo brzo i verujte mi, ja lično mislim da će biti veoma brzo“, navodi Trivan.

S obzirom na to da su odgovorni u Ministarstvu zaštite životne sredine još pre šest meseci naveli da je tekst izmena Zakona pri kraju, danas smo pitali ministra da li može da kaže vremenski okvir u kojem će izmene biti usvojene.

„Nemam vremenski okvir. Od početka je to pitanje određivanja najboljeg tajminga da to pustite u proceduru. Ja mislim da se tajming približava. Bez dobrog javnog mnjenja, da smo to uradili pre dve godine, jasno bi bilo da je to moglo teško da prođe i da ne bi imalo šanse da prođe, a sada mislim da su šanse prilično dobre. Procenjujem kada će biti taj trenutak. Nisam spreman da grlom u jagode ulazim u bilo koji zakon, ali jesam spreman ako je nešto pogrešno da menjamo“, kaže Trivan.

Na pitanje da li će izmene biti usvojene do kraja godine, ministar odgovara: „Neću da vam kažem, zato što će ti vi ako ne bude krajem godine reći: ’aha, rekli ste do kraja godine’… Ja sam odgovoran čovek“.

Trivan dodaje da je potrebno „još neko vreme da završe finese koje su delikatne zbog posledica koje zakon proizvodi“.

U martu ove godine u Ministarstvu zaštite životne sredine rečeno je Insajderu da se planiraju izmene Zakona o zaštiti prirode kojima bi bila zabranjena izgradnja MHE u zaštićenim područjima. Razlog za zabranu je, kako su naveli u tom ministarstvu, to što MHE negativno utiču na prirodu, potom jer je planirana izgradnja velikog broja MHE u zaštićenim područjima, ali i zbog pritiska stručne javnosti i lokalnog stanovništva.

Kako je tada u razgovoru za Insajder rekla pomoćnica ministra Jasmina Jović, planirano je i da bude obrazovana komisija čiji bi članovi proverili da li do sada izgrađena postrojenja rade u skladu sa propisima ili narušavaju životnu sredinu i ugrožavaju svakodnevni život lokalnog stanovništva.

“Ako se utvrdi da ne poštuju uslove zaštite prirode, vodne uslove, dakle zakon, njima će biti oduzet status povlašćenog proizvođača električne energije. A ako svojim radom u velikoj meri narušava prirodu, ceo objekat će biti srušen”, rekla je Jović pre pola godine za Insajder.

Jović je tada rekla i da se nada da ostala nadležna ministarstva u Vladi neće stopirati izmene ovog zakona.

Šest meseci kasnije, međutim, ovaj zakon nije stigao ni do Vlade ni do poslanika, a Ministarstvo građevinarstva na pitanje Insajdera da li će dati pozitivno mišljenje na predložene izmene, kaže

 da će „pažljivo razmotriti najavljena nova zakonska rešenja, koja prema saznanju Ministarstva nisu još pripremljena“.

U iščekivanju Ministarstva zaštitite životne sredine da bolje uredi oblast izgradnje MHE, građani i dalje protestuju.

Drugi protest ispred zgrade Predsedništva protiv izgradnje malih hidroelektrana održava se danas, osam meseci nakon prethodnog.

Izvor: Insajder