TS: Iako nisu održani predsednički izbori, tokom kampanje dominirao predsednik Srbije

Tokom izborne kampanje članovi Vlade imali su čak 229 promotivnih aktivnosti, što je 90 odsto više nego u istom periodu u neizbornoj 2019. godini, podaci su iz istraživanja koje je sprovela organizacija Transparentnost Srbija tokom praćenja kampanje za parlamentarne izbore.

Transparentnost Srbija

“Iako su 21. juna održani izbori na svim nivoima, izuzev predsedničkih, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dominirao je izbornom kampanjom i zasenio je ne samo ostale aktere iz Srpske napredne stranke i drugih partija sa liste koja je nosila njegovo ime, nego i sve druge učesnike izbora”, jedan je od nalaza Transparentnosti.

Od republičkih funkcionera, prema njihovom istraživanju, najviše promotivnih aktivnosti imali su Aleksandar Vulin (36), Ana Brnabić (34), Mladen Šarečvić (28), Zoran Đorđević (27) i Zorana Mihajlović (24).

“Najveći procentualni rast u odnosu na 2019. imao je Ivica Dačić, koji je utrostručio broj promotivnih aktivnosti (sa 6 na 18)”, nalazi su Transparentnosti.

Među lokalnim funkcionerima dominirao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je imao čak 46 promotivnih aktivnosti.

Transparentnost ističe i da su pojavu funkcionerske kampanje konstatovali i posmatrači iz misije OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) kao i predstavnici Evropske mreže posmatrača izbora (ENEMO).

Aleksandar Vučić se za skoro 100 dana na naslovicama pojavio 337 puta

Tokom 99 dana posmatranja naslovnih strana listova Alo, Blic, Danas, Dnevnik, Informer, Kurir, Narodne novine, Novosti, Politika, Srpski telegraf i Vesti, Transparentnost je primetila da je Aleksandar Vučić imao više pojavljivanja u pozitivnom kontekstu nego svi ostali zajedno.

“Ukupno se za 99 dana 337 puta pojavio na naslovnim stranicama, od toga 286 u pozitivnom kontekstu, 21 u neutralnom i 30 u negativnom. Glavna tema, u pozitivnom kontekstu, bio je 121 put”, podaci su koje je prikupila TS.

Drugi zvaničnici SNS i partija sa lista čije je nosilac Vučić, kako dodaju, imali su 150 pojavljivanja na naslovicama, od toga 121 u pozitivnom kontekstu.

“U negativnom kontekstu Vučić I SNS su se našli samo na naslovnim stranicama lista Danas”, dodaje TS.

Drugi po broju pojedinačnih pojavljivanja u ovim listovima je, prema monitoring TS, Dragan Đilas sa ukupno 102, od čega 90 u negativnom kontekstu, od toga 34 puta kao glavna tema.

Promotivne aktivnosti Zorana Đorđevića i Marka Bastaća u izbornoj tišini

Tokom izborne tišine, Transparentnost je uočila nekoliko aktivnosti funkcionera, promotivnih, ali i iz drugih kategorija, koje su, međutim, imale promotivni efekat.

“Najteži slučaj svakako je ono što je organizovao ministar za rad Zoran Đorđević, kao vrhunac sopstvene promotivne kampanje tokom koje je imao 27 promotivnih aktivnosti u izbornoj kampanji i 28 tokom vanrednog stanja. Reč je o konferenciji za novinare 19. juna na kojoj je saopšteno da je ministar doneo odluku da trogodišnja devojčica, koja je oduzeta od usvojitelja nakon šest meseci zbog proceduralne greške, bude vraćena usvojiteljima. Ministar je na konferenciji za novinare, u prisustvu bračnog para Savić saopštio tu odluku”, podsetila je Transparentnost i navela da je ministar tada “režirao” svojevrstan rijaliti organizujući ponovni susret devojčice i usvojitelja pred kamerama.

Kako dodaju, osim Đorđevićevih promotivnih aktivnosti, još jedna prava takva aktivnost primećena je 19. juna. Naime, tada je tadašnji predsednik opštine Stari grad Marko Bastać najboljim učenicima škola na ovoj opštini podelio knjige.

Što se tiče naslovnih strana novina u vreme izborne tišine, prvog dana, 19. juna, dominirao je Aleksandar Vučić i to nakon susreta sa Sergejem Lavrovom, dok su se drugog dana, u subotu, 20. juna, na naslovnim stranicama našli Siniša Mali, Mladen Šarčević, dok je, kako dodaju, lik Aleksandra Vučića dominirao naslovnom Srpskog telegrafa