TS: Slučaj pomoćnika ministra ekologije pokazao kako se postavljaju vršioci dužnosti u javnoj upravi

Razmena kratkih saopštenja između Ministarstva zaštite životne sredine i Srpske napredne stranke (SNS) potvrdila je da se vršioci dužnosti u javnoj upravi ne postavljaju na osnovu unapred definisanih kriterijuma, da te odluke Vlada, kao kolektivno telo, donosi samo formalno, a da se odabir vrši na drugom mestu, ocenila je Transparentnost Srbija (TS).

Transparentnost Srbija

Sve je počelo tekstovima pojedinih beogradskih medija o tome da je Slobodan Perović, navodno član Inicijative Ne da(vi)mo Beograd i pomoćnik ministra ekologije Gorana Trivana, “praznio državnu kasu”.

Ubrzo je reagovalo Ministarstvo zaštite životne sredine. Kako je navedeno u zvaničnom saopštenju, Slobodan Perović imenovan je na to mesto, na predlog Srpske napredne stranke, “uz saglasnost Alekse Jokića”.

Ubrzo zatim, oglasila se služba za informisanje Srpske napredne stranke koja je tvrdnje iz ovog saopštenja  da je Perović, imenovan „na predlog SNS uz saglasnost Alekse Jokića“, okarakterisala  kao “veoma glupu laž“.

SNS u saopštenju „podseća ministra Trivana da je on predložio imenovanje v.d. pomoćnika ministra zaštite životne sredine, izvesnog Perovića, koji za svoj rad odgovara lično njemu“.

Upravo ovaj mali rat saopštenjima, prema mišljenju organizacije Transparentnost još jednom je potvrdio da se vršioci dužnosti u javnoj upravi ne postavljaju na osnovu unapred definisanih kriterijuma.

Komentarišući tvrdnju iz saopštenja Ministarstva da je Perović imenovan uz saglasnost Alekse Jokića, TS navodi da “pomenuti Aleksa Jokić ne vrši ni jednu državnu funkciju, a iz raznih medijskih napisa se može zaključiti da je on član Predsedništva SNS, ali ne i kakva su mu zaduženja po tom osnovu".

“Oni koji više veruju ministru (iz SPS), zaključiće da se ova kadrovska rešenja vrše na predlog stranaka koje čine vladajuću koaliciju, a građani koji poklone veru saopštenju SNS zaključiće da se vršioci dužnosti postavljaju na osnovu ličnih i arbitrarnih odluka ministara i da odgovaraju samo njima”, ocenila je TS.

Pomoćnici ministara se, kako podsećaju, po Zakonu postavljaju na osnovu prethodno sprovedenog konkursa, a postavljanje vršilaca dužnosti je predvidjeno kao kratko privremeno rešenje, dok se konkurs ne okonča.

“U stvarnosti, Vlada ignoriše ovu svoju obavezu, pa su tako, prema nalazima Transparentnosti Srbije, na kraju prošle godine gotovo dve trećine ovih mesta zauzimali lako zamenljivi vršioci dužnosti, umesto profesionalaca, čija bi smena morala da bude zasnovana na jasno definisanim zakonskim razlozima”, navela je TS u saopštenju.

Da Perović nije njihov član u međuvremenu je odbacila Inicijativa Ne davimo Beograd.

Iako, kažu, ne poznaju pozadinu sukoba unutar vladajuće koalicije zbog koga se  tabloidi obračunavaju sa Perovićem, ukazuju  “na činjenicu da on nije član njihov član”.

„Potpuno smo svesni da se tabloidi ALO, Srpski telegraf i Informer u svojim kampanjama protiv nepodobnih građana služe lažima i podmetačinama, ali nam je žao što se kasnije profesionalni i nezavisni mediji pozivaju na ove izvore i nesvesno nastave širenje dezinformacija“, ističu u saopštenju.

Već nekoliko dana traje svojevrstan “tihi rat” između predstavnika Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tako je aludirajući na članove Socijalističke partije Srbije, rekao da „neki ljudi“ koji su došli da „ruše Narodnu skupštinu tokom prethodnih nekoliko večeri nisu fer“, uz napomenu da će ta stranka od njega dobiti odgovor „za nekoliko dana ili nedelja“.

Ispostavilo se da Vladimir Škundrić, sin Petra Škundrića, bivšeg ministra rudarstva i energetike i bliskog saradnika Ivice Dačića uhapšen u grupi demonstranata koji su pre nekoliko večeri pokušali da upadnu u Skupštinu Srbije

Ubrzo je stigao odgovor lidera SPS-a Ivice Dačića koji je najavio da će svako ko je povezan sa SPS-om, a podržava ili učestvuje u demonstracijama snositi odgovornost, biti smenjen i isključen iz partije.

Tako je dan kasnije statutarna komisija vladajuće Socijalističke partije Srbije isključila iz stranke dvojicu članova iz Inđije zbog povrede stranačke discipline, odnosno zbog učešća na protestima ispred zgrade parlamenta u Beogradu, a Petar Škundrić je razrešen dužnosti savetnika u Vladi Srbije.

Danas je, komentarišući prisustvo pojedinih članova stranke na protestima protiv vlasti i izjave pojedinih funkcionera socijalista u vezi odnosa prema SNS, predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio da je sve to deo specijalnog rata i da je na delu "pobuna dela ljudi" iz SPS protiv njega.

Izvor: Insajder