Turska sprema drugu optužnicu protiv šest osumnjičenih za ubistvo novinara Kašogija

Turski tužioci spremili su drugu optužnicu u vezi sa ubistvom saudijskog novinara Džamala Kašogija 2018. godine u konzulatu u Istanbulu, imenujući šest saudijskih državljana kao optužene, objavio je u ponedeljak CNN Turk i drugi mediji, prenosi Radio slobodna Evropa pisanje Rojtersa.

Džamal Kašogi Foto: AP Photo/Virginia Mayo, File

Kašogi, kolumnista američkog Vašington Posta, kritičar saudijskog prestolonaslednika Mohammeda bin Salmana, posljednji put je viđen u saudijskom konzulatu 2. oktobra 2018. godine gde je otišao po dokumente za venčanje. Turski zvaničnici veruju da je njegovo telo raskomadano i uklonjeno iz zgrade. Njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Dvadeset državljana Saudijske Arabije već se nalazi na suđenju u Istanbulu za Kašogijevo ubistvo. Kako javlja CNN Turk optužnica protiv šest osumnjičenih, uključujući dva radnika konzulata, poslata je sudu kako bi bila kombinovana sa glavnim slučajem, prenosi RSE.

Dvojica osumnjičenih suočavaju se sa kaznama doživotnog zatvora zbog ubistva sa predumišljajem, a četvorica koja su u Istanbul stigli između 10. i 11. oktobra 2018. optuženi su za uništavanje prikrivanje ili neovlašćeno mešanje u dokaze, za šta je predviđena kazna do pet godina zatvora.

Sud u Saudijskoj Arabiji je početkom septembra ove godine doneo konačne presude izrečene su za osam osoba u slučaju ubijenog novinara. Suđenje je bilo kritikovano jer niko za koga se sumnja da je naredio ubistvo nije proglašen krivim.

Sud je petoro optuženih osudio na kazne od 20 godina zatvora u slučaju ubistva, a tri osobe su kažnjene na zatvor u trajanju između sedam i deset godina.

Komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih nacija u izveštaju na 101 stranici tvrdi da je Kašogijevo ubistvo čin koji je Saudijska Arabija izvela s predumišljajem.

U izveštaju se navodi da postoje valjani dokazi o neophodnosti provedbe istrage o umešanosti najviših saudijskih zvaničnika u to ubistvo, uključujući i princa Bin Salmana.

Prethodno je u decembru prošle godine Sud u Saudijskoj Arabiji osudio je pet osoba na smrt zbog ubistva novinara Džamala Kašogija i još trojicu optuženih na zatvorske kazne.

Pre ubistva, Kašogi je u kolumnama za "Vašington Post" kritički pisao o prestolonasledniku Saudijske Arabije Mohamedu bin Salmanu. Živeo je u emigraciji u Sjedinjenim Državama godinu dana pre no što je ubijen, dok je princ Mohamed nadzirao akciju u Saudijskoj Arabiji protiv aktivista za ljudska prava, pisaca i kritičara uloge te kraljevine u razornom ratu u Jemenu.

Kašogi je ubijen krajem 2018. godine u saudijskom konzulatu u Turskoj.

Turski mediji su u septembru prošle godine objavili transkipt snimka za koji tvrde da su navodno zabeležile čin ubistva i poslednje reči saudijskog novinara.

Među onima koji su umešani u ubistvo su jedan lekar sudske medicine, obaveštajci i službenici bezbednosti i pojedinci koji su radili za kancelariju sudijskog prestolonaslednika. Prestolonaslednik je porekao bilo kakvo znanje o toj operaciji.

Izvor: RSE, Insajder