Tužba porodica gardista sudu u Strazburu: Ne tražimo nadoknadu, već da država otkrije ih je ubio

Zbog nesprovođenja efikasne i delotvorne istrage u slučaju pogibije dvojice gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića koji su 5. oktobra 2004. ubijeni u blizini vojnog objekta na Topčideru, advokati porodica podneli su predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Ubijeni gardisti / Foto: Insajder, ilustracija

„Nakon što smo na njoj radili sedam, osam meseci danas smo Evropskom sudu podneli predstavku koja se najviše oslanja na presudu našeg Ustavnog suda sa dopunjenim primerima iz prakse“ , kaže za Insajder advokat porodica Predrag Savić.

On podseća da je Ustavni sud još 2013. utvrdio da je u konkretnom slučaju došlo do "povrede procesnopravnog aspekta prava na život i naložio srpskom tužilaštvu da "preduzme sve mere kako bi se pretkrivični postupak u tom slučaju okončao u najkraćem roku", ali tužilaštvo do danas nije otvorilo istragu, već je slučaj i dalje u predistražnoj fazi.

Ustavni sud tada je naložio i da država porodicama isplati po 5.000 evra zbog neefikasne i nedelotvorne istrage.

„Nama nije cilj naknada štete već da državu nateramo da radi svoj posao“, ističe Savić i dodaje da su porodice ubijenih gardista već iscrpele sva pravna sredstva u domaćem sistemu što je i uslov za obraćanje Evropskom sudu.

Inače, istraga o ubistvu gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića ispred vojnog objekta Karaš na Topčideru i nakon više od 15 godina stoji u mestu.

Tri nezavisna veštačenja zaključila su da je u pitanju ubistvo, dok je samo vojna istraga pokazala da je jedan vojnik ubio drugog, pa sebe. Motiv za ubistva do danas je nepoznat, a na svako pitanje o fazi istrage u nadležnom tužilaštvu navode da je postupak i dalje u predistražnoj fazi.

Ubistvom dvojice gardista novinari redakcije Insajder bavili su se u tri emisije Insajder bez ograničenja. Brojne informacije objavljene u serijalu pokazuju da nadležne institucije u Srbiji godinama nalaze načine da se ceo slučaj zaboravi i zataška. Istovremeno, slučaj pogibije dvojice gardista povremeno i po potrebi se (zlo)upotrebljava.

Da će se ceo slučaj pokrenuti obećavano je nakon formiranja Komisije za ispitivanje okolnosti pogibije dvojice gardista u decembru 2016. kada je porodicu ubijenih gardista primio tadašnji premijer Aleksandar Vučić. Ova Komisija međutim nikakve rezultate nije dala, a prema poslednjim izjavama advokata porodica, nije se ni sastajala.

Izvor: Insajder