Tužilac kome je pretio Dragoljub Simonović: Kad predstavnici vlasti komentarišu postupke osetite neku vrstu pritiska

„Normalno je da osetite neku vrstu profesionalnog pritiska kad vidite predstavnike javne vlasti da u javnosti komentarišu sudske postupke. Razumem da oni imaju potrebu da se o nekim osetljivim slučajevima izjašnjavaju javno, ali to treba raditi najpre vodeći računa o tome da se svako smatra nevinim, dok se njegova krivica ne utvrdi pravnosnažnom odlukom suda“, izjavio je Predrag Milovanović, zamenik tužioca u Drugom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, koji zastupa optužbu u slučaju paljenja kuće novinaru portala Žig info Milanu Jovanoviću.

Pravosuđe, presuda, ilustracija

Milovanoviću je na poslednjem ročištu optuženi Dragoljub Simonović, doskorašnji predsednik opštine Grocka i član Gradskog odbora SNS, javno pretio u sudnici, tvrdeći da će se pozabaviti njegovim radom i „da on možda više i ne bude tužilac“. 

„To što je optuženi izgovorio, u krivičnopravnom smislu, nije pretnja. Ipak, to što je rekao da sam zloupotrebio svoj položaj, da će se on pozabaviti i sudskim putem radom javnog tužilaštva, da sam montirao proces protiv njega te da neću biti tužilac kad se završi postupak –  jeste atak na javno-tužilačku organizaciju. Ali ja znam da se nosim sa pritiscima i to nije jedini primer“, rekao je, pored ostalog, Milovanović u razgovoru koji su sa njim vodili pravnici strukovne organizacije Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS).

Milovanović je istakao da je saradnja sa policijom tokom istrage u slučaju paljenja kuće Milanu Jovanoviću bila korektna ali i da je on, uvidevši težinu postupka i njegov značaj u javnosti, sam učestvovao u svim saslušanjima i drugim prikupljanjima dokaza, lično potpisujući sve zapisnike sa saslušanja.

Optuženi Dragoljub Simonović se na prethodnom suđenju u decembru u više navrata neprimereno izjašnjavao o oštećenom i medijima i indirektno pretio tužiocu.

Simonović je, iznoseći odbranu, naveo niz neprimerenih uvreda i prozivki na račun oštećenog novinara, nazivao ga je „osobom s psihološkim problemima", „nepismenim", rekao da je „frustrirani dekica bez ikakvog uticaja" i da „nije nikakav novinar", a da Žig info nije medijski portal.

Za sebe je rekao da je i on pisao za stručne časopise, pa se ne smatra novinarom. Naveo je i da je javna ličnost i da „ne može neki šmoklja da bude predsednik opštine", a da o njegovoj časti i poštenju svedoči i to što je za njega i partiju SNS „iz godine u godinu glasa sve više građana".

Optuženi Simonović je više puta prozvao i tužioca.

Spočitavajući mu kako ga gleda, da li se smeje, zamerajući mu da se založio za ovaj slučaj kao da je branilac novinara Jovanovića, a ne tužilac. Rekao je i da posle ovog procesa, „tužiocu može da se desi da više uopšte ne bude i da ne radi kao javni tužilac".

Drugo osnovno tužilaštvo optužnicom tereti Simonovića da je podstrekivao ostale optužene da zapale imovinu Milana Jovanovića, a na teret mu se stavlja krivično delo „teško delo protiv opšte sigurnosti”. Optuženi za organizaciju i paljenje kuće su Vladimir Mihajlović, Igor Novaković i Aleksandar Marinković.

Pevačica Bojana Cvetković Šijacki, koja je pomagala tokom paljenja kuće novinara, zaključila je sporazum o priznanju krivičnog dela kao pomagač u podmetanju požara, na osnovu kog je osuđena na šest meseci kućnog pritvora, uz nošenje elektronske „nanogice“ i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Simonović je uhapšen tek 25. januara, zbog sumnje da je naložio paljenje kuće Jovanoviću. Pušten je na slobodu 7. marta, posle 40 dana provedenih u pritvoru.

Drugo osnovno tužilaštvo je uložilo žalbu na tu odluku Suda, ali je ona odbijena.

Simonović je bio predsednik Opštine Grocka do kraja marta, kada je podneo ostavku. On je u pisanoj izjavi naveo je da se povlači iz politike jer ne želi da se njegovo ime „besprizorno i svakodnevno koristi zarad političkih obračuna sa Srpskom naprednom strankom”.

Kuća novinara Milana Jovanovića zapaljena je 12. decembra prošle godine, nakon što su na garažu koja se nalazi u dvorištu nepoznati napadači s kapuljačama na glavi bacili dva molotovljeva koktela. 

U požaru je osim kuće od 200 kvadrata i garaže izgoreo i automobil. Novinar i njegova supruga su uspeli da se spasu tako što su pobegli kroz prozor.

Izvor: CEPRIS, Insajder