Tužilac Petrović za Insajder o hapšenju Haradinaja: Osumnjičeni za ratne zločine ne mogu biti mirni

Tužilaštvo za ratne zločine ima otvorenu istragu protiv bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, a u međuvremenu su prikupljeni i novi dokazi koji omogućavaju da istraga bude proširena, rekao je za Insajder.net rukovodilac Tužilaštva Srbije za ratne zločine Milan Petrović. 

„Svakako ćemo kolegama u Francuskoj dostaviti sve neophodne informacije i podatke radi donošenja odluke o ekstradiciji Haradinaja“, kaže Petrović.

Francuska policija je večeras uhapsila predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja. Albanski mediji javili su da je Haradinaj uhapšen na osnovu međunarodne poternice koju je izdala Srbija i da se nalazi u pritvoru u Francuskoj.

Na pitanje Insajder.neta da li se radi o istim događajima zbog kojih je Haradinaju suđeno u Haškom tribunalu, gde je oslobođen optužbi, Petrović kaže da se radi o drugim događajima, koji nisu procesuirani u Hagu. On dodaje da je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine s kolegama u Hagu još ranije proverilo da se ne radi o istim krivičnim delima, imajući u vidu da jedna osoba ne može dva puta biti procesuirana za isto krivično delo.

„Radi se o ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Ramuša Haradinaja koji je bio jedan od komandanata OVK“, kaže Petrović.

Foto: N1

Ovo nije prvo hapšenje Haradinaja po poternici Srbije. On je uhapšen 2015. u Sloveniji, ali je nakon samo dva dana pušten, pa je pitanje da li će se isto dogoditi i u Francuskoj, koja je takođe priznala nezavisnost Kosova.

Milan Petrović za Insajder.net kaže, međutim, da je od velikog značaja i činjenica da je Francuska ipak postupila po poternici Srbije i privela Haradinaja.

„Ja sam zadovoljan barem zbog činjenice da osumnjičeni za najteže ratne zločine nisu mirni i da u svakom trenutku mogu biti privedeni po međunarodnoj poternici koju su za njima raspisali pravosudni organi Srbije“, navodi Petrović.

Konačna odluka o tome da li će Haradinaj uopšte biti zadržan u ekstradicionom pritvoru i da li će biti izručen Srbiji svakako je na Francuskoj.

O hapšenju Haradinaja oglasio se i predsednik Kosova Hašim Tači. On je na svom Facebook profilu napisao da je neprihvatljivo i za osudu pritvaranje Haradinaja samo na osnovu naloga Srbije za hapšenje.