Tužilac Stamenković: U januaru formirano 12 predmeta zbog pretnji novinarima

Predstavnik Republičkog javnog tužilaštva Branko Stamenković obavestio je danas predsednicu Vlade Anu Brnabić i članove Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara da su javna tužilaštva u januaru ove godine formirala 12 predmeta za 12 događaja tokom kojih su upućene pretnje, saopštila je Vlada.

Radna grupa za bezbednost i zastitu novinara, 26. februar 2021, Foto: Vlada Srbije

On je na sastanku premijerke i ministarke kulture i informisanja Maje Gojković sa članovima Radne grupe rekao da se predmeti odnose na ukupno 11 novinara, s obzirom na to da se dva predmeta tiču novinarke Televizije N1 Jelene Zorić.

Stamenković je precizirao da u dva predmeta nije bilo mesta za pokretanje krivičnog postupka, dok je u 10 predmeta, za ukupno devet oštećenih lica, to učinjeno i  da su u svim predmetima, u roku, preduzete sve potrebne radnje.

Na sastanku je pozdravljen završetak prvostepenog procesa u slučaju novinara Portala Žig info Milana Jovanovića iz Grocke kao dobar primer zajedničkog delovanja svih nadležnih institucija.

Na sastanku je, kako se navodi u saopštenju bilo reči i o početku rada SOS telefona i planovima u vezi sa nastavkom rada i koordinacijom aktivnosti.

Utvrđeno je da će 1. marta 2021. godine biti aktiviran kol centar koji će raditi 24 sata, a preko kojeg će svi novinari, koji imaju osećaj da im je ugrožena bezbednost, od dežurnih advokata sa iskustvom u toj oblasti, dobiti informacije o tome kome treba da se obrate kako bi zaštitili svoja prava.

Prihvaćena je inicijativa da se razmotri mogućnost o formiranju revolving fonda, kako bi se sanirala šteta i omogućio normalan život novinarima kojima je napadom uništena imovina, jer može proteći puno vremena od počinjenog dela do pravosnažnosti presude o proglašenju nekog lica krivim ili presude o nadoknadi štete i na taj način, za to vreme, prolongirati patnje žrtve.

Predstavnici novinarskih i medijskih udruženja su izneli probleme sa kojima se suočavaju novinari i mediji, a koji su vezani za diskriminaciju novinara kao i ne pozivanje novinara na pojedine događaje. O tim slučajevima detaljnije će se razgovarati na sledećem sastanku Radne grupa koji će biti održan u martu ove godine, što je i predviđeno Planom rada.

 U Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara zajednički učestvuju predstavnici državnih organa i medijskih i novinarskih udruženja i predstavnici međunarodnih organizacija koji pružaju podršku u sveukupnom unapređenju medijskog okruženja. Naredni sastanak Radne grupe premijerka Brnabić je zakazala za 26. mart.

Vlada Srbije je u decembru formirala Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara i radnu grupu za praćenje sprovođenja Akcionog plana za primenu Strategije razvoja sistema javnog informisanja u zemlji za period 2020-2025. godine.

Brnabić je nakon toga rekla da je bilo kritika na račun formiranja Radne grupe za bezbednost novinara, jer već postoji Stalna radna grupa.

"Ta stalna grupa je bila postignuta dogovorom, ja sam pitala i predstavnike te grupe i predstavnike medijskih i novinarskih udruženja da li misle da je Vladi potrebna takva radna grupa. Odgovorili su potvrdno jer je to institucionalna radna grupa u okviru Vlade i da je kao takva jača i može mnogo više da uradi", navela je ona.

Izvor: Insajder