Tužilaštva: Pokreće se istraga protiv Cvetkovića zbog lažnog prijavljivanja otmice

Osnovno javno tužilaštvo u Vršcu i Više javno tužilaštvo u Pančevu saopštila su danas da se protiv novinara Stefana Cvetkovića pokreće istraga za lažno prijavljivanje otmice. Kako navode, istraga je pokazala da nije bilo otmice i da je Cvetković komunicirao sa majkom u noći u kojoj je, prema sopstvenim tvrdnjama, bio otet.

Stefan Cvetković

„Nakon analize do sada utvrđenih i dostavljenih podataka i dokaza, Osnovno javno tužilaštvo u Vršcu i Više javno tužilaštvo u Pančevu nije utvrdilo da je došlo do protivpravnog lišenja slobode“, saopšteno je.

Tužilaštva su navela i da je utvrđeno da je Cvetković komunicirao sa majkom u periodu kada je, prema njegovim tvrdnjama, bio otet.

„Listingom zadržanih podataka za mobilne telefone Cvetković Stefana i to za njegova tri privatna broj, u periodu od 13.6 do 19.6. 2018. godine utvrđeno je da je u 01.36 časova Cvetković komunicirao sa svojom majkom Dragicom, a kontakt je ostvaren u vremenu kada je Cvetković po sopstvenim navodima otet“, saopšteno je.

Kako tužilaštva dodaju, dokazi i izjave svedoka, uključujući i izjavu samog Cvetkovića, ne potvrđuju ključne navode njegove izjave.

„Naprotiv, utvrđeni materijalni dokazi, odnosno izolovani DNK profil koji je izuzet sa sata i koji je po iskazu Cvetkovića otrgnut sa njegove leve ruke od strane NN izvršioca koji nije imao rukavice na rukama sadrži samo nesporni DNK profil Stefana Cvetkovića i nema drugih DNK profila“, navodi se u saopštenju tužilaštava.

Kako dodaju, analizom 21 brisa uzetih spolja i iz unutrašnjosti putničkog vozila marke „folskvagen polo“ izolovani su DNK profili oca Cvetković Stefana, njegove majke i nesporni uzorci samog Cvetkovića.

Iz tužilaštava napominju i da je pregledom video nadzora s benzinske pumpe utvrđeno da Cvetković nije prošao kroz zonu pumpe i samim tim nije uočeno ni vozilo koje ga je, kako je u iskazu naveo, pratilo.

„Pregledom video kamera postavljenih na vili ’Luks’ u Beloj Crkvi primećeno je putničko vozilo koje po svojim karakteristikama odgovara vozilu Cvetkovića, a nije uočeno nijedno drugo vozilo koje se kretalo u istom pravcu neposredno iza njegovog vozila i koje ga je pratilo“, navodi se.

Cvetkovićev nestanak prijavljen je u noći između 13. i 14. juna, kada je primećeno da se u Beogradskoj ulici nalazi parkiran auto na kome su otvorena vozačeva vrata i upaljena svetla.

Nakon potrage koja je trajala više od 30 sati, informaciju da je Cvetković pronađen saopštio je na vanrednoj konferenciji za novinare predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je još tada rekao da „bezbednosni organi sumnjaju u tvrdnje“ Cvetkovića, ali nije precizirao o kojim tvrdnjama je reč.

U međuvremenu, pre nego što su se tužilaštva oglasila, ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da je Cvetković završio sa davanjem izjave i da je u njegovim izjavama bilo nelogičnosti, kao i u celom slučaju.

Izvor: Blic